Vikend u znaku 26. Dalmatinske šansone u Šibeniku

Početak proteklog vikenda obilježile su dvije festivalske večeri 26. Dalmatinske šansone. Na prekrasnom Trgu Republike Hrvatske u srcu šibenske povijesne jezgre publika je uživala u večeri starih i novih skladbi. 

Prva retrospektivna večer bila je posvećena jednom od najvećih hrvatskih pjevača, Šibenčaninu Vici Vukovu, čime je obilježeno 87 godina od njegovog rođenja50 godina njegove uspješne karijere i 15 godina od njegove smrti. Najveći broj njegovih pjesama maestralno je otpjevao Đani Stipaničev koji se iskazao ne samo u ulozi pjevača već i moderatora večeri.

Publika je uživala u pjesmama s prvog festivalskog nastupa Vice Vukova u Opatiji 1959. godine pa do onih koje je izveo na SplitskomZagrebačkom i Krapinskom festivalu te Slavonijafestu i naravno Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku, na kojoj je nastupio 1999. godine s pjesmom “Kad raziđe se dim”. Uz Đanija po jednu pjesmu otpjevali su Ivo Pattiera,Đani MarašanKvartet Gubec i Vladimir Garić, a za kraj su svi zajedno uz mezzosopranisticu Neru Gojanović otpjevali jednu od najvećih pjesama “Neka cijeli ovaj svijet”, skladatelja Alfija Kabilja

Uoči Večeri novih skladbi tradicionalno je održana press konferencija diskografske kuće Croatia Records u hotelu Bellevue. Uz predstavljanje dvostrukog festivalskog albuma 26. Dalmatinske šansoneŠibenik 2023. na kojem se nalazi dvadeset i pet odabranih festivalskih pjesamapredstavljeni su i novi albumi Ive Pattiere i Branka Medaka. Ova press konferencija bila je ujedno i oproštajna za Dušana Šarca, velikog autora i jednog od utemeljitelja Dalmatinske šansone koji je na mjestu umjetničkog direktora bio punih dvadeset i šest godina.

Novi, aktualni album Ive Pattiere “Oprosti zbog snova” predstavljen je uz njegovog producenta Tonija Eterovića. Naslovnu pjesmu ovaj poznati pjevač zabavne glazbe otpjevao je u sklopu festivala, a novi album donosi i nekoliko velikih hitova drugih pjevača koje je Ivo Pattiera otpjevao u novim aranžmanima Tonija Eterovića

Novi album predstavio je i Branko Medak, tenor iz Metkovića i prošlogodišnji pobjednik Dalmatinskih šansona. Njegov album “Dokle dišem bit ću tvoj” sadrži deset pjesama među kojima su dva odlična dueta, s Tedijem Spalatom i Draženom Zečićem. Ovaj album je pred okupljenim gostima i medijima predstavio i producent albuma Duško Rapotec-Ute

I dok je prva retrospektivna večer bila posebno emotivna, druga večer se očekivala s nestrpljenjem jer je publika uživala u odličnim pjesmama i dojmljivim interpretacijama.

Pobjednici 26. Dalmatinske šansone su Đani Stipaničev i Klapa More ft. Neno Belan. Njihova pjesma “Crni biseru”, autora Nene Belana i Nikše Sviličića, dobila je najveći broj glasova stručnog žirija i publike. Drugu nagradu stručni je žiri dodijelio Marku Kutliću i Lei Deklevi za pjesmu “Sami”, a publika Branku Medaku za  pjesmu “Daj mi noćas more ti”Treća nagrada stručnog žirija otišla je pjesmi “Praštam ti” Ive Ajduković Mraović,kojoj je dodijeljena i nagrada za najbolju debitanticuTrećom nagradom publika je nagradila svoje miljenike, Klapu Kaše za pjesmu “Kad Stradun zanoća”Borisu Štoku, koji je uz Antu Gelu izveo pjesmu “Jesmo li jedini”, dodijeljena je nagrada za najbolju interpretacijuNajcjelovitijim djelom proglašena je pjesma autora Miroslava Rusa “Treba znati reći kad je kraj” u izvedbi Jure Brkljače.

Frane Bilić dobio je nagradu za najbolji tekst i to za pjesmu “Lipa moja kći” u izvedbi Mate GrgataDušan Šaracumjetnički direktor festivala najboljom skladbom proglasio je skladbu “More” koju su izveli Tedi Spalato i Klapa Berulia. Najizvođenija lanjska pjesma je “Tugo” koju pjeva mlada riječka kantautorica Medea.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....