Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi teritorije koji su značajni po biodiverzitetu, relativnoj očuvanosti izvornog pejzaža i/ili estetsko-turističkih potencijala.

Još jednom smo u projektu “Daj zemlji priliku” razgovarali na temu Aktivnosti zaštićenih područja. Gošća je bila Mirjana Miličevć, pročelnica studija Turizma i zaštite okoliša, te član uprave Federalnog Fonda za zaštitu okoliša.

Čini mi se da je pod utjecajem korištenja zaštićenih područja da se ona degradiraju. Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenim područjima. Dakle u skladu s Europskom direktivom ekološkom mrežom Natura 2000 kojom je BiH potpisnica preuzeli smo obavezu da radimo više na zaštiti i proširimo zaštićena područja u BiH.”, ističe Mirjana Miličević.

Zaštićena područja su izdvojena na osnovu kategorizacije Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) na čijim principima su u Bosni i Hercegovini bazirani entitetski zakoni o zaštiti prirode.

BiH ima strogo zaštićena područja gdje spada prašuma Perućica i nalazi se u Nacionalnom parku Sutjeska, prašuma Lom, prašuma Janj. One su jedinstvene i spadaju u strogo zaštićena područja čak se turistički ne valoriziraju. Druga kategorija su nacionalni parkovi, u Federaciji imamo samo jedan Nacionalni park Una. Republika Srpska je otišla dalje, nedavno je osnovan treći nacionalni park, pored nacionalnog parka Sutjeske i Kozare tu je i nacionalni park Drina što je pohvalno za ovaj prostor. Što se tiče parkova prirode možemo se pohvaliti s Hutovim blatom i Blidinjem. Položaj Hutova blata kao jedinstvene kriptodepresije daje mu poseban značaj. Tu je i Blidinje, koje je turistički vrlo valorizirano posebice posljednjih godina. Ljudi su prepoznali da je i turizam u zaštićenim područjima nešto od čega oni mogu živjeti. Niže kategorije koje rjeđe spominjemo su posebna područja, spomenut ću samo ona okolo Mostara to su izvor rijeke Bune koji se nalazi na Tekiji, Blagaj. Imamo geomorfološki fenomen Hajdučka vrata na Čvrsnici, strogo zaštićenu šumu munike na Čvrsnici. Aplicirali smo nominacijski fail za zaštitu spilje Vjetrenice kao prirodnog fenomena koji ide pod zaštitu UNESCO-a. Ako se ona stavi pod zaštitu UNESCO-a, to će biti prvo prirodno područje pod tom zaštitom u BiH.“, kazala je Mirjana Miličević.

BiH je zelena zemlja i tako nas vide međunarodni turisti kojih imamo sve više svake godine. Broj turista mora biti planiran. Plitvice su međunarodno poznate, ali su morali ograničiti broj turista.  Prvo su to uradili visokom cijenom ulaznice, a onda i na ograničen broj dnevnih posjeta da bi smanjili pritisak. Toga još uvijek nema kod nas. Zaštićena područja i jesu na raspolaganju za posjete ali moraju biti kontrolirane. Ne smije se naštetiti prirodnim vrijednostima pojedinog područja.“, ističe Mirjana Miličević.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....