Održan prvi susret Mediteranskog vijeća mladih u Firenci

U organizaciji Talijanske biskupske konferencije održan je prvi susret Mediteranskog vijeća mladih.
U razdoblju od 10. do 16. srpnja 36 mladih delegata iz 18 zemalja Mediterana susrelo se u Firenci s ciljem ostvarenja zajedničkog dijaloga, suradnje i približavanja kultura.

Nakon veljače 2022. kada su se biskupi mediteranskih zemalja prvi put susreli, nastala je ideja i inicijativa za osnivanjem vijeća mladih koji će predstavljati zemlje Mediterana i započeti međusobnu suradnju.

Biskupijsku konferenciju Bosne i Hercegovine u Mediteranskom vijeću mladih predstavljala je Barbara Damjanović, članica vijeća biskupijskog duhovnog pokreta mladih, „Mi ViDiMo“.

Službeni dio programa započeo je u srijedu, 12. srpnja, kada su mladi delegati primljeni na audijenciju u Vatikan gdje ih je primio tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, mons. Paul Richard Gallagher.

Službena inauguracija održana je u četvrtak, 13. srpnja, u gradskoj vijećnici u Firenci.
Uz toplu dobrodošlicu firentinskog gradonačelnika Daria Nardella, mladima su se obratili i firentinski nadbiskup kardinal Giuseppe Betori i generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije mons. Giuseppe Baturi.

Svi govornici pružili su podršku i poruku ohrabrenja okupljenim mladima, a posebice gradonačelnik Firence, izjavivši kako je susret Mediteranskog vijeća mladih odlična prilika za krenuti putem međusobnog upoznavanja i rješavanja zajedničkih problema zemalja članica.

U nadolazećim danima susreta, mladi su bili podijeljeni u nekoliko skupina za rad koje su se posebno usmjerile na teme koje se dotiču područja vjere, zajednice, dijaloga, gostoprimstva i građanskog angažmana, s ciljem pronalaska zajedničkih točaka, ali i problema koje je potrebno riješiti.

Nekoliko dana rasprave i dijaloga izrodilo je konkretnim idejama i inicijativama koje je potrebno provesti u djelo tijekom 4 godine, a na kojima će uz delegate, posebno raditi i 4 izabrana predstavnika pojedinih područja.

Program je zaključen slavljenjem svete mise u kapeli Djela za mladež „Giorgio la Pira“ u talijanskom naselju Castiglione della Pescaia te druženjem okupljenih mladih delegata.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...