IN MEMORIAM Milo Hrnić(3. 2. 1946. – 16. 9. 2023.)

S velikom tugom javljamo kako je u 78. godini života preminuo legendarni pjevač Milo Hrnić. Rođeni Dubrovčanin odrastao je u glazbenoj obitelji, a kao najvećeg uzora isticao je svog polubrata Antuna Simatovića koji je svojevremeno osnovao i nastupao u bendu Poklisari. Kao školarac nastupao je na pjevačkim priredbama, a kao srednjoškolac okušao se u klapskom pjevanju pridruživši se jednoj klapi, te je u to vrijeme puno naučio o pjevačkoj i glazbenoj interpretaciji.

Završivši pomorsku srednju školu Milo se otisnuo na pučinu i postao pomorac. Nakon nekoliko godina prekooceanske plovidbe vraća se u Dubrovnik i počinje se ozbiljno baviti glazbom. Na poziv legendarnog kantautora i skladatelja Đele Jusića, kao neafirmirani pjevač gostuje s Dubrovačkim Trubadurima na festivalu u Opatiji 1970. godine te odličnom interpretacijom pjesme “Znam da ima jedna staza” zaslužuje nagradu internacionalnog žirija stranih gostiju festivala uz gromoglasan pljesak auditorija.

U svojim počecima nastupao je uz glazbeni trio Plavi kristali, dok je uz sastav Libertas nastupao do kraja svoje glazbene karijere. S Libertasom je davne 1975. kao debitant nastupio na Splitskom festivalu te prošao u finale s pjesmom “Moja Ane broji dane”, a iako pjesma nije bila pobjednička, postala je veliki hit. “Vrati se”, “Dalmacijo, ljubav si vječna” i “Dobra večer prijatelji” pjesme su kojima je odnio pobjede na Splitskom festivalu 1982., 1983. i 1987. godine. Često je naglašavao kako voli svoj rodni Dubrovnik, ali i da je Split majka njegove karijere te da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega.

Tijekom svoje bogate karijere objavio je 20 albuma, na kojima se nalaze neki od antologijskih hitova hrvatske zabavne glazbe: “Požurite konji bijeli”, “Kome bi šumilo more moje sinje”, “Golubice bijela”, “Budi noćas mirno more”, “Tvoja mati je legla da spava” i druge. Godine 2004. Dubrovčani su ga, uz Terezu Kesoviju, proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Moćan tenor i izvanredna interpretacija Mila Hrnića ostavili su neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, a dok su žive njegove pjesme živjet će i Milo. Neka ti je laka hrvatska zemlja, počivao u miru.

Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 19. rujna 2023. u 15.00 sati na groblju Boninovo, a sprovod istog dana u 17.00 sati na groblju Sv. Trojstva u Petrači, Župa Dubrovačka.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....