HPD Prenj 1933. Mostar organizira izlet za građanstvo na Baćinska jezera

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, u nedjelju 10.09.2023. godine,  organizira izlet za građanstvo na Baćinska jezera.

Baćinska jezera su skup krških kriptodepresijskih jezera u mjestu Baćina pored Ploča, a sastoje se od šest spojenih jezera (Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero) te jednog odvojenog jezera (Vrbnik). Površinom najveće jezero je Oćuša, a najmanje Vrbnik. Najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 31 metra.

Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica rijetkih na istočnojadranskoj obali. Najrasprostranjeniji su tršćaci, a na strmijim dijelovima obale prevladavaju šikare rakite. Stanište su 24 vrste riba, od kojih su 9 rijetke endemične vrste. Bioraznolikosti jezera doprinose ptice, gmazovi i kukci. Zbog očuvane prirode privlače mnoge ljubitelje prirode, turiste i izletnike, a jedna od nazanimljivijih ponuda je vožnja tradicionalnom neretvanskom lađom. Osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria. Prema legendama, ilirska kaljica Teuta obožavala je jezera te se zato Baćinska jezera nazivaju i ‘biseri kraljice Teute’. Danas su jezera jedno od rijetkih mjesta na jadranskoj obali gdje je moguće uživati u miru čak i u srcu turističke sezone. Biciklističko-pješačka staza povezuje šest jezera. Staza je duga oko 16km ide uz sam rub jezera i izuzetno je ugodna oku i duši. Svi ste dobro došli.

POLAZAK: nedjelja 10.9.2023. godine u 7 sati, ispred stadiona HŠK Zrinjski.
POVRATAK: u predvečernjim satima istog dana.
POTREBNA OPREMA: udobna obuća ,tene ili slično, višeslojna odjeća, pokrivalo za glavu-zaštita od sunca, ruksak, po mogućnosti planinarski štapovi, presvlak. Ponijeti hranu za jedan dan (neku voćku i čokoladicu) i do 2l vode (na nekim mjestima se može dotočiti).

Cijena izleta je 30KM za članove planinarskih društava, a 40KM za ostale, uključuje organizaciju izleta, prevoz i vođenje.

Postoji fakultativna mogućnost vožnje neretvanskom brodicom po Baćinskim jezerima i to košta 8 eura, tko to želio naglasiti pri prijavi na izlet.

Prijave i informacije voditelju izleta Draganu na broj 063/312-583 (Viber, WhatsApp).
Uplata akontacije od 30 KM na sastanku društva HPD Prenj 1933 Mostar (u prostorijama HGSS-a) kod Mostarke, srijedom u 20:00 sati.

NAPOMENA:
Sudionici izleta su obavezni pridržavati se uputa vodiča. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu, te vremenskim prilikama, zadržavaju pravo promjene rute ili otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...