Andrea Tomić: Kada bi svi bili otvoreniji i iskreniji prema sebi, svijet bi bio ljepši

Andrea Tomić, psiholog sa završenom edukacijom o kognitivno bihevioralnoj terapiji gostovala je u programu Običnog radija. Iza Instagram profila skriveno.u.meni stoje Andrea Tomić i Ana-Maria Pehar.

Sama ideja za nastanak Instagram profila skriveno.u.meni nastala je spontano. Tijekom studentskih dana povezala nas je ljubav prema psihologiji. Danas se može pronaći puno korisnog sadržaja na društvenim mrežama. Naša ideja je da sve planove i projekte oglasimo i preko Instagram stranice.“, kazala je Andrea Tomić na početku razgovora.

Psihološko savjetovanje je proces. Sam rad na sebi je proces. Jedan susret psihološkog savjetovanja nije dovoljan da bi vidjeli promjenu na sebi. Psihološko savjetovanje se uglavnom održava jednom tjedno u početku a kasnije u dogovoru s klijentom. Potrebno je uložiti vrijeme i trud da bi osjetili promjenu koju želimo.“, ističe Andrea Tomić.

Na pitanje je li bolje savjetovanje online ili uživo Andrea Tomić odgovara: „Trenutno savjetovanje radimo samo online zbog privatnih obaveza, a u budućnosti će sigurno biti opcija savjetovanja uživo. Što se tiče kvalitete rada nema nikakve razlike između rada online i uživo, jer koristimo ista znanja, vještine, tehnike, metode rada i praćenja. Razlika je  jedino u samoj preferenciji, tko što više voli. U kvaliteti razlike nema.

Psihoterapija je proces liječenja ili pružanja podrške koji se odvija između terapeuta ili stručnjaka za mentalno zdravlje i pojedinca ili grupe. Cilj psihoterapije je poboljšati mentalno zdravlje, rješavati emocionalne ili psihičke poteškoće te poticati osobni razvoj i bolje razumijevanje samog sebe. Ova terapijska praksa može se koristiti za tretiranje različitih problema, uključujući depresiju, anksioznost, traumu, poremećaje prehrane, ovisnosti, teškoće u međuljudskim odnosima i mnoge druge. Psihoterapija može biti usmjerena na različite aspekte mentalnog zdravlja, uključujući kognitivno ponašajne, emocionalne, socijalne i bihevioralne komponente.

Psihoterapija se odnosi na dublju analizi problema i nastojimo pronaći uzrok tog problema. Iznenadili bi se koliko neki naši stavovi imaju korijenje već u djetinjstvu. Ako smo u djetinjstvu razvili negativne obrasce življenja  s tim obrascima živimo, stvaramo međuljudske odnose do trenutka kada nam postanu problem. Kada to svijestimo lakše nam je raditi i razumjeti i prihvatiti sve što dolazi.“, kazala nam je Andrea Tomić.

Tužno je i poražavajuće da se dan danas moramo  susretati s nekim stignma i predrasudama povezanim uz mentalno zdravlje, ali moram reći da je to sve više u manjoj mjeri. Boriti se preko toga možemo radom na sebi i prihvaćanjem pomoći i podrške. Kada bi svi bili otvoreniji i iskreniji prema sebi koliko bi svijet  bio ljepši. Svi se susrećemo s nekim poteškoćama, griješimo, doživljavamo neuspjehe ubiti svima je potrebna nekada pomoć ali je pokušavamo prekriti. Kada bi iskrenije pričali s drugim shvatili bi da nismo sami, da i drugi imaju svoje borbe i lakše bi potražili pomoć i podršku. Radom na sebi se možemo boriti protiv stigmi i predrasuda.“, ističe Andrea Tomić.

Cijeli razgovor Andree i Mihaele poslušajte na linku ispod.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...