U Širokom Brijegu predstavljena Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH

Predstavljena Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH

Centar za građansku suradnju iz Livna u suradnji s pravnim stručnjacima je analizirao zakonodavni okvir u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a rezultati između ostalog pokazuju da Pravilnikom o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljenja državnog službenika u tijelima državne službe u Županiji Zapadnohercegovačkoj sadrži potencijalno koruptivne odredbe, budući da rukovoditelj može izabrati bilo kog kandidata s liste, bez obzira na broj bodova uz mišljenje koje daje Povjerenstvo za državnu službu ŽZH.

Imajući u vidu da zapošljavanje u javnom sektoru ŽZH predstavlja jedan od najznačajnijih procesa u javnom sektoru županije, te njegovu podložnost pojavi koruptivnih rizika i drugih nepravilnosti, neophodno je pristupiti jednoj sustavnoj izmjeni zakonodavno-pravnog okvira, koji u ovom trenutku u praksi ne predstavlja odraz najvažnijih načela i standarda u ovoj oblasti – transparentnosti, meritornosti i pravičnosti, te slobode izbora zaposlenja i jednakog pristupa radnim mjestima za sve građane i građanke.

Predstavljeni su rezultati istraživanja zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH koji pokazuju da su:

  • 203 osobe zaposlene u razdoblju od 1.1.2021. godine do 31.12.2022. godine
  • 42% ispitanih institucija ima pravo korištenja diskrecijskih ovlaštenja pri zapošljavanju,
  • 54% natječajnih procedura okončano diskrecijskom odlukom

Prema provedenom istraživanju dolazi se do zaključka kako se  50% ispitanih institucija nije pridržavalo odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama, a dvije institucije nisu nikako dostavile odgovore.

Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH rezultirala je s 12 nedostataka te je izrađeno 17 preporuka za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zapošljavanja u javnom sektoru. Čuli smo od ministra pravosuđa ŽZH da pripremaju novi Zakon o državnim službenicima i da pripremaju izmjene i dopune ostale regulative koje će unaprijediti u ovoj županiji proces zapošljavanja u javnom sektoru. Nadamo se da će neke od ovih 17 preporuka biti uvažene prilikom izmjena i dopuna regulative i kreiranja novog zakona o radu”- kazala je izvršna direktorica Centra za građansku suradnju, Zulka Baljak.

Važeći propisi koji uređuju predmetnu oblast u ovom trenutku ne garantiraju izbor i imenovanje najkvalificiranijih i najkompetentnijih kandidata, što je nedopustivo s aspekta međunarodnih standarda kao i zbog važnosti stabilne i učinkovite javne uprave, koja jedino kao takva može biti u službi svih građana i građanki. Nužan preduvjet za to jeste osiguranje zapošljavanja najboljih kadrova u ovom sektoru, što je moguće samo uz uređen i transparentan proces zapošljavanja, koji će mogućnost zloupotreba i koruptivnog djelovanja svesti na minimum.

Ministar pravosuđa i uprave ŽZH Vjekoslav Lasić najavio je donošenje dva nova zakona te kazao: “U programu rada do kraja godine je donošenje kompletnog novog Zakona o državnoj službi kao i novog Zakona o udrugama. Pošto će se donijeti novi Zakon o državnoj službi, mijenjat će se svi npodzakonski akti. Ovo je, po meni, dobar sastanak i sigurno da ćemo ove preporuke Centra za građansku suradnju, sve one koje budu dobre, mislim da ćemo to uspjeti inkorporirati u novi Zakon”.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...