U petak počinje V4 Film Festival u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

V4 Film Festival u kinu Meeting Point

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri europske zemlje Višegradske grupe, održat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu od 6. do 9. listopada, a ulaz na projekcije je besplatan. Program počinje u petak, 6. listopada u 19 sati filmom „Strogo kontrolisani vozovi“ Jiříja Menzela.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje središnje Europe – Slovačke, Republike Češke, Poljske i Mađarske. Budući da Češka trenutačno predsjedava V4 grupom, publiku će u petak, 6. listopada pozdraviti Chargé d´affairesa Ambasade Republike Češke u Sarajevu, Josef Zrzavecký.

Na programu su četiri filma, koji počinju svaku večer u 19 sati u kinu Meeting Point.

V4 Film Festival u kinu Meeting Point u petak, 6. listopada u 19 sati otvara češki film „Strogo kontrolirani vozovi“ Jiříja Menzela, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film 1968. godine. U subotu, 7. listopada na programu je mađarski film „Istočna rivijera“ (režija: Dániel Tiszeker, Lévai Balázs). U nedjelju, 8. listopada, na programu je film „Sluškinja“ (režija Mariana Čengel-Solčanská), koprodukcija Slovačke i Republike Češke, sveobuhvatna, poetična i izuzetno emotivna priča o ženskoj snazi i zabranjenoj ljubavi, koja će gledatelje iznenaditi svojom nekonvencionalnošću. Program završava u ponedjeljak, 9. listopada poljskim filmom „Filip“ (režija: Michał Kwieciński), po istoimenom romanu Leopolda Tyrmanda.

Besplatne ulaznice za filmove V4 Film Festivala preuzimaju se u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

PROGRAM:

Petak, 6.10. // 19:00

STROGO KONTROLISANI VOZOVI / CLOSELY WATCHED TRAINS / OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY

Čehoslovačka, 1966., 88 min.

Režija: Jiří Menzel

Uoge: Václav Neckář, Josef Somr, Jitka Bendová, Vladimír Valenta, Libuše Havelková, Květa Fialová, Vlastimil Brodský…

Potkraj Drugog svjetskog rata, na maloj seoskoj željezničkoj stanici u okupiranoj Čehoslovačkoj, mladi pripravnik Miloš (Václav Neckář), čija želja je da jednom postane otpravnik vozova, nesvjestan je ratne opasnosti. Njegova glavna preokupacija je kako izgubiti nevinost. I pored simpatija koje prema njemu gaji kondukterka Maša (Jitka Bendová), Miloš nema sreće. Njegova preokupacija vodi ga do djevojke iz pokreta otpora, koja ga uspijeva regrutirati za više ciljeve. Film „Strogo kontrolisani vozovi“ osvojio je Oscara za najbolji strani film u 1967. godini.

Subota, 7.10. // 19:00

ISTOČNA RIVIJERA / RIVIERA EAST / NYUGATI NYARALÁS

Mađarska, 2022., 105 min.

Režija: Dániel Tiszeker, Lévai Balázs

Uloge: Máté Mészáros, Lia Pokorny, Abigél Szőke, Ákos Orosz, András Ötvös

Mađarska, sredina 80-ih. Gyuri Maurer, snalažljivi automehaničar, ima rješenje za sve: sve velike face party scene dovoze svoje automobile njemu. Za nekoliko dana se s obitelji sprema na odmor na francuskoj rivijeri, ali umjesto četiri putovnice dobivaju samo tri. Gyuri iznenada doživljava prosvjetljenje: posuđuju luksuzni automobil koji je u garaži ostavio imigrirani Mađar. S zapadnonjemačkim automobilom i putovnicom, obitelj se počinje ponašati kao turisti koji su došli uživati u luksuznoj usluzi na jezeru Balaton. Nisu ni svjesni da posuđivanjem tog automobila putuju u središte hladnoratovske špijunske igre…

Nedjelja, 8.10. // 19:00

SLUŠKINJA / THE CHAMBERMAID / SLÚŽKA

Slovačka, Republika Češka, 2022., 110 min.

Režija: Mariana Čengel-Solčanská

Uloge: Dana Droppová, Radka Caldová, Zuzana Mauréry, Karel Dobrý, Vica Kerekes, Cyril Dobrý, Anna Geislerová

Radnja filma prati dvije djevojke iz različitih društvenih slojeva koje razdire emocionalna neizvjesnost. Tijekom Prvog svjetskog rata 15-godišnja Anka dolazi raditi kao sluškinja u prašku vilu visokog austrougarskog dužnosnika i njegove žene. Ankina nova obitelj postaju preostale sluge – kuharica Kristína, sluškinja Líza i vrtlar Štefan. Osim njih, međutim, dobiva i neprijatelja – kćer Resi iz ove plemićke porodice. Neprijateljstvo se postupno pretvara u simpatiju i između mladih žena razvija se romantična veza. Sve to u vrijeme kada žene nisu imale ni pravo glasa, a kamoli pravo voljeti po vlastitom izboru. Hoće li njihova veza preživjeti ili će platiti za norme i pravila tog vremena?

Ponedjeljak, 9.10. // 19:00

FILIP

Poljska, 2022., 125 min.

Režija: Michał Kwieciński

Uloge: Eryk Kulm Jr., Victor Meutelet, Caroline Hartig, Zoe Straub, Joseph Altamura, Tom van Kessel, Gabriel Raab, Robert Więckiewicz, Sandra Drzymalska, Hanna Śleszyńska

Radnja filma „Filip“ događa se u Frankfurtu 1943. godine. Istoimeni protagonist tipični je kosmopolit, zavodnik nesposoban za dublja osjećanja. Izgubio je svoju obitelj u Poljskoj. Sada, živeći u srcu nacističke Njemačke, mora skrivati svoje jevrejsko porijeklo i često za dlaku izbjegne smrt. Radi kao konobar u ekskluzivnom hotelskom restoranu i uživa u bezbrižnom životu, okružen luksuzom, lijepim ženama i prijateljima iz cijele Europe. Ali, kad rat počne uzimati smrtonosni danak među njegovim voljenima, krhki svijet koji je izgradio za sebe ruši se poput kule od karata. Uskoro će saveznički bombarderi otpuhnuti ovu živahnu Babilonsku kulu s lica Zemlje. Scenarij filma „Filip“ temelji se na istoimenom romanu Leopolda Tyrmanda.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...