Svečano otvorenje izložbe “Iskorak u mjestu” Mirsada Konstantinovića

Svečano otvorenje izložbe “Iskorak u mjestu” Mirsada Konstantinovića održat će se 11. listopada 2023. u 19 sati u Franjevačkoj galeriji. Izložba ostaje otvorena do 2. studenoga 2023.

“Mirsad Konstantinović, jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih grafičara srednje generacije, preminuo je 2008. godine u Sarajevu. Njegov bogati opus je od tog trenutka čuvala Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koja je 2010. godine priredila i opsežnu monografsku publikaciju. Smatrajući djelo Mirsada Konstantinovića izuzetno značajnim za bosanskohercegovačku umjetnost, Akademija je poklonila Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine veliki broj grafika, grafičkih ploča, crteža, karikatura, skica, nekoliko instalacija i dokumentaciju. Izložba i katalog donose izbor iz te donacije. Naziv izložbe – Iskorak u mjestu – posuđen iz teksta predgovora prof. dr. Sadudina Musabegovića za samostalnu izložbu Mirsada Konstantinovića 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, predstavlja istovremeno hommage dvjema istaknutim i utjecajnim ličnostima bosanskohercegovačke kulturne i umjetničke scene: “Iskorak u mjestu mijenja samo mjesto, ili drukčije, s tim iskorakom ono nije više isto mjesto. Jer, iskorak koji ostaje na istom mjestu prijelaz je s jednog njegovog aspekta na drugi, koji, iako u mjestu, ipak ne ostavlja nedodirnutu i nepromijenjenu prostorno-vremensku granicu; ona se migolji i pomjera u sebi. Riječju, ona čini iskorak. Stoga, između ove dvije očitosti – iskoraka, koji predstavlja prelazak s jednog na drugi položaj mjesta, što nije ništa drugo do prekoračenje vremensko-prostorne granice, i ostajanja na istom mjestu, kontinuiteta i diskontinuiteta – zapravo, začinje se i disput o najnovijim radovima Mirsada Konstantinovića.”

Stvaralaštvo Mirsada Konstantinovića obilježeno je neprekidnim istraživanjem mogućnosti izražavanja. Korištenjem što jednostavnijih formi i akcentiranjem vješto odabranih elemenata u savršeno izbalansiranoj kompoziciji, nastojao je postići što više. Slojevite, i u izradi i u značenju, Konstantinovićeve grafike odišu lakoćom, jednostavnošću, razigranošću i vanvremenskom svježinom.

Unatoč svim istraživanjima, Konstantinović je zadržao vlastiti izraz, ne udaljavajući se nikada previše od njemu specifičnih formi i izraza, zahvaljujući čemu je i danas njegov likovni potpis raspoznatljiv i svjež.” Ana Đikoli, kustosica

“Ako je nečije djelo u cijelosti autoportret umjetnika, onda je to bez sumnje djelo Mirsada Konstantinovića.

Njegova posvećenost likovnom djelu bila je totalna, sav njegov život i rad bio je umjetničko djelo.  Teško da je mimo umjetnosti postojalo bilo šta što se odnosi na ovog umjetnika.  Od načina života, do onoga što je u svom, na žalost kratkom životu ostavio, sve je jedan veliki likovni autoportret.

Radio je kao asistent i suradnik na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je zapravo i živio. Kada je otišao s ovog svijeta, iza njega nije ostalo ništa drugo do njegova umjetnost. Proživljena, promišljena, snažna i suptilna istovremeno.

To njegovo likovno nasljeđe zabaštinila je sada Umjetnička galerija BiH u suradnji i uz podršku Akademije likovnih umjetnosti, da ga čuva za buduća pokoljenja.

Naš angažman i našu brigu oko opremanja i čuvanja najznačajnijih listova Mirsada Konstantinovića iznosimo pred likovnu javnost, da ih vidi i uvjeri se u vrijednosti jednog od najznačajnijih umjetnika srednje generacije, čije radove ćemo brižno čuvati i učiniti dostupnim budućim naraštajima, da  uživaju u njima, ali i da ih proučavaju i unose u temelje novih stvaralačkih tokova u koje je Mirsad Konstantinović ugradio sebe na najljepši način.” Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

Biografija umjetnika:

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafiku u klasi prof. Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je 2007. godine na istoj Akademiji, Odsjek za grafiku. Radio je kao asistent i suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1995. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi. Za svoj rad bio je više puta nagrađivan.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Četvero ozlijeđenih u napadu nožem

Četiri osobe ozlijeđene su u nedjelju u napadu nožem...