Plenković: Nisam primijetio da postoji problem u funkcioniranju SOA-e

Plenković: Nisam primijetio da postoji problem u funkcioniranju SOA-e

Premijer Andrej Plenković poručio je kako nije primijetio da je dosad postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e, referirajući se na izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića kako dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e ne postoji.

Plenković je kazao i kako je Vlada na današnjoj sjednici sukladno roku predložila general-bojnika Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera HV-a te da je riječ o čovjeku kojeg svi dobro poznaju, hrvatskom branitelju koji je trenutno na dužnosti zapovjednika hrvatske kopnene vojske.

Vjeruje da bi general Tihomir Kundid mogao na funkciji načelnika Glavnog stožera odgovarati izazovima vremena.

Promijenjene globalne sigurnosne okolnosti

– Vlada RH je itekako svjesna promijenjenih globalnih sigurnosnih okolnosti u vremenu kada Rusija već dvije godine vodi brutalni agresivni rat protiv Ukrajine, u vremenu kada nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael imamo rat na Bliskom istoku, u vremenu kada moramo voditi računa o stabilnosti jugoistoka Europe i u vremenu kada smo povećali proračun za HV u našim mandatima od nekadašnjih malo više od 500 mil. eura godišnje na aktualnih milijardu i 180 milijuna, kazao je među ostalim premijer Plenković.

– Našom velikom reformom plaća u državnim i javnim službama odlučili smo se prošloga tjedna i za povijesno povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci. Pokazali smo time respekt prema hrvatskom vojniku, prema hrvatskim časnicima, prema zaposlenicima Ministarstva obrane i na taj način smo pristupili i imenovanju novoga načelnika Glavnoga stožera pri čemu koristim ovu prigodu da se zahvalim dosadašnjem načelniku gospodinu Hranju, kazao je.

– Budući da dolazi kraj mandata načelnika Glavnog stožera i ravnatelja SOA-e, potpredsjednik Anušić koji je obavio razgovor s predsjednikom, došao mi je nakon tog sastanka s vrlo jasnim razumijevanjem da kada je riječ o načelniku Glavnog stožera vrlo brzo postižemo suglasje o generalu Kundidu, a kada je riječ o SOA-i razumijevanje potpredsjednika Anušića je bilo, da što se tiče imenovanja i nastavka mandata gospodina Markića – izražena je načelna spremnost. Prema tome, što se nas tiče to razumijevanje bilo je i temelj donošenja ovih odluka. Mi ćemo kao Vlada na tome ustrajati, kazao je Plenković.

Plenković: Nisam primijetio do sada da je postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e

– Ja nisam primijetio do sada, a gospodin Markić je na dužnosti skoro osam godina, da je postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e niti da je bio artikuliran od strane predsjednika Republike. Problem se pojavio nedavno, u proceduri za koju predsjednik uopće nije nadležan, a to je imenovanje glavnog državnog odvjetnika, gdje je očito on iz ove komunikacije koja je danas puštena u medije izražava rezerve itd., istaknuo je premijer Plenković.

Što se tiče njegove uloge u imenovanju glavnog državnog odvjetnika, kaže Plenković – ona ne postoji.

– Ni na jedan način, u kontekstu zakonskih odredbi on nema tu nikakvu zadaću. Što se tiče nekih otvorenih pitanja ona se mogu jedino vezati za vrijeme kada je on bio premijer i kada je njegov savjetnik danas za nacionalnu sigurnost bio šef SOA-e, a sigurno ne na aktualno današnje vrijeme. To je što se tiče nas priča sasvim jasna, dodao je.

Time je odgovorio na upit novinara u vezi s Milanovićevom porukom kako pozdravlja Vladin prijedlog da general-bojnik Tihomir Kundid bude načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, no da novi kandidat za čelnika SOA-e nije dogovoren.

Odgovarajući na pitanja novinara Plenković je kazao da je Milanović dobio sve što je tražio.

– Ne vidim što je to SOA trebala njemu dati, a da mu nije dala. Važno je za hrvatsku javnost da vidimo razliku, imate Vladu koja je konstruktivna i koja se ponaša uvijek u zaštiti nacionalnih interesa, uz respekt Hrvatske vojske i imenovanja na položaju načelnika Glavnog stožera, jednaku vrstu respekta imamo i prema Sigurnosno obavještajnoj agenciji, rekao je.

– Mi ne gledamo na ljude koji su profesionalci bilo da je riječ o vojnicima ili ljudima iz Sigurnosno obavještajne agencije, u kontekstu nekakve trampe nego u smislu njihove sposobnosti, dosadašnjeg rada, kvalitete i doprinosa onoga što se zove nacionalne sigurnosti, rekao je i dodatno odgovorio da to nema nikakve veze s izborima.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...