Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak, braniteljski portal

Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine, u stožeru Rijeka pravde već se počelo slaviti. Međutim, kada su počeli pristizati rezultati vidjelo se da je veća izlaznost prelivena svima podjednako, da to nisu samo SDP-ovci motivirani Milanovićevim igrarijama, nego podjednako i oni birači revoltirani njegovim ispadima. Milanovićeva strategija blaćenja protivnika i prostakluka, ali i kršenja Ustava, nije urodila plodom. Hrvatski su birači pokazali zrelost i mudrost. Glasači su jasno i glasno rekli tko čini većinu i koga žele na vlasti u iduće 4 godine. To su HDZ i Domovinski pokret. HDZ-ov 61 mandat i DP-ovih 12 (-1 Kolakušić, i -1 nezavisni Lacković) čine 73 mandata. Dodamo li tomu 5 mandata manjinaca dobivamo 78 mandata, dva više od potrebitih 76, i  jednu stabilnu Vladu. Ove dvije stranke imaju legitimitet za formiranje vlasti te moraju sjesti i odrediti zajedničku strategiju. Sve drugo bi bila prijevara birača.

HDZ 1 i HDZ 2

Ako bismo postojeću situaciju pojasnili jezikom rodne ideologije Hrvati  su svojim glasovima jasno  rekli kakvu Hrvatsku žele glasajući za HDZ 1 i HDZ 2. HDZ 1 u ovom slučaju bi bio uglavnom europska stranka s kojom upravlja Bruxelles zahvaljujući kojoj je, prihvaćajući globalističke smjernice Hrvatska postala građanska država. Proizvod toga je društvo bez ljubavi prema Bogu i čovjeku. Stvaramo od svoje djece „holivudske nasilnike“, mladež u kojoj djevojčice po „uzoru na ratne scene kažnjavaju i tuku svoje kolegice, traže promjenu spola ne znajući jasno odrediti svoj identitet. U takvom društvu se ne poštuju ni roditelji, ni učitelji, ni svećenici, ni biskupi. U takvom je društvu sve više  umirovljenika na rubu siromaštva, ostavljenih i od najbližih, i od države, da umru u samoći. Takvu opciju zastupaju članovi stranke koji nikada nisu čuli riječi sv. Pavla: „Sva blaga ovog svijeta kad bi imao… a ljubavi ne bi imao bio bi ništa.“ Ta ekipa nije sudjelovala ni u obrani Domovine.

Drugi dio HDZ-a čini ogromnu većinu HDZ-ova članstva, njih možda preko 80 posto. To su čestiti ljudi koji žive tradicionalne vrijednosti ljubavi prema Bogu, obitelji i Domovini. Na žalost, ova grupacija nije proporcionalno zastupljena u vodećim strukturama stranke. Zbog različitih vrijednosnih kriterija, dio članstva HDZ-a, pa i obitelj Tuđman, je stvorio Domovinski pokret. Ova stranka se napaja na Tuđmanovoj ideji stvaranja suverene države, pomirenja svih Hrvata, ali i brige za svakoga Hrvata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Dvije frakcije HDZ-a razišle su se i oko, blago rečeno, Pupovčeva etno biznisa, odnosno „političkog krila srpske Krajine“.

Zajednička lista HDZ-a i DP-a za EU parlament

Analizirajući rezultate izbora svakako da upada u oči da je Ivan Anušić dobio 37 tisuće glasova, a Plenković 32 tisuće. Anušićevih najviše preferencijalnih glasova u cijeloj Hrvatskoj svakako je bitan pokazatelj kojeg se ne može zanemariti. Jasno je da Anušić predstavlja suverenističku opciju HDZ-a koja se zasigurno probudila. Hrvatska se, izgleda, nalazi na velikoj prekretnici.

Tuđman je bio strateg i vizionar koji je znao da bez pomirenja sinova ustaša i partizana ne može stvoriti Hrvatsku. Plenković danas ima priliku da pomirbom lijevoga i desnoga krila HDZ-a s DP-om postavi temelje jedne nove Hrvatske. One Hrvatske koju je sanjao pokojni predsjednik Tuđman, čiji je prvi suradnik, ali i najveći prijatelj kojem je neizmjerno vjerovao, bio ministar Gojko Šušak. A svi znamo koga je Šušak predstavljao. Hoće li Plenković iskoristiti ovu priliku i tako ući u povijest Hrvatske kao njen drugi stup temeljac, nakon utemeljitelja Tuđmana, ostaje za vidjeti? Ako se već do utorka postigne načelni dogovor oko nove Vlade, možda HDZ i DP uspiju sastaviti i zajedničku listu za Europski parlament koja je i te kako važna.

HDZ i DP zajedno i u borbu za Pantovčak?

Koalicijom HDZ-a i DP konačno se otvara i realna mogućnost smjene Milanovića s Pantovčaka krajem godine na predsjedničkim izborima. Ukoliko pak HDZ bude pokušavao izbaciti DP iz koalicije i formirati vlast sa žetončićima, time bi DP definitivno gurnuo u ruke ujedinjene oporbe za iduće izbore koji uskoro slijede. U tom slučaju HDZ ne bi imao nikakve šanse u borbi za Pantovčak, a ostanak Milanovića još četiri godine dodatno bi destabilizirao stanje u zemlji. Tako se pred HDZ-om otvara jedna velika mogućnost ovladavanja s oba brda i vođenje države u neke mirne i sigurne vode, vode prosperiteta.

Rijeke pravde postale živo blato

Pokušaj SDP-a da sastavi antihadezeovsku Vladu nema nikakva smisla. Takvim su se potezima „rijeke pravde“ pretvorile u „živo blato“ u koje SDP sa sobom sve dublje vuče i svoje partnere koji ga naivno slijede. Priznati poraz i čestitati pobjedniku je sastavni dio demokratskoga standarda i moraju ga prihvatiti svi oni koji žele sudjelovati u razvoju demokratskih procesa, pa i Milanović.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...