Papa Franjo se moli za mir u Ukrajini na godišnjicu rata

Unatoč otkazivanju događaja od prethodnog dana zbog prehlade, činilo se da je papa Franjo u nedjelju bio u dobroj formi, održavši svoj podnevni govor Angelus kako je planirano i moleći se za mir u Ukrajini dok zemlja obilježava dvije godine rata.

Obraćajući se s prozora vatikanske apostolske palače vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra ispod, Papa je “s bolom” primijetio da je subota, 24. veljače, obilježila drugu godišnjicu početka “rata punih razmjera u Ukrajini”. ”

“Koliko žrtava, koliko razaranja, tjeskobe i suza u jednom strašnom razdoblju koje se, nažalost, odužilo i kojemu se još ne nazire kraj”, rekao je rekavši da rat “ne pustoši samo taj prostor Europe, nego ”, ali je izazvao “globalni val straha i mržnje”.

Franjo je izrazio svoju naklonost “mučeničkom narodu Ukrajine” i molio se za sve koji su uključeni u sukob, “osobito za mnoge brojne nevine žrtve”.

Također je pozvao na humanost uključenih, apelirajući na “stvaranje diplomatskog rješenja u potrazi za pravednim i trajnim mirom”.

Papa Franjo, koji je djelovao snažno i govorio bez kašlja ili bez daha, otkazao je sve svoje zakazane događaje u subotu zbog onoga što je Vatikan opisao kao “blago stanje nalik gripi”.

Ipak, usprkos subotnjoj hladnoći, papa je izgledao kao normalna nedjelja, moleći se za mir u Izraelu i Palestini, te u Demokratskoj Republici Kongo, osim Ukrajine.

Također je molio za prestanak “sve češćih otmica” u Nigeriji, izražavajući svoju bliskost s nigerijskim narodom i izražavajući nadu da će se poduzeti konkretne mjere “kako bi se zaustavile te epizode”.

Papa Franjo također se molio za Mongoliju dok njeni ljudi trpe oštro hladnu zimu za koju je rekao da “uzrokuje ozbiljne humanitarne posljedice”.

“Ovaj ekstremni fenomen znak je klimatskih promjena i njihovih učinaka”, rekao je, rekavši: “Klimatska kriza je društveni i globalni fenomen koji utječe na živote mnoge braće i sestara, prije svega onih najranjivijih.”

“Pomolimo se da donosimo mudre i hrabre odluke kako bismo pridonijeli brizi za stvoreno”, rekao je i zamolio za molitve.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Četvero ozlijeđenih u napadu nožem

Četiri osobe ozlijeđene su u nedjelju u napadu nožem...