Mostar, Uborak, pravo stanje – pismo građanke

Trenutno jedno od najaktualnijih mostarskih pitanja je kako dalje s ovom ekološkom tragedijom od deponije Uborak. Stanovnicima čije se kuće nalaze na par stotina metara od deponije naravno da se sa spomenute deponije širi neugodan miris neobrađenog otpada. Jasno je da se stvara deponijski plin koji nesmetano isparava i zagađuje zrak i da deponijske vode odlaze neprerađene u tlo.

Sada smo upoznati i da sa stare deponije (gradio je Hans Košnik a zatvorena kada su se napravile dvije nove kasete) na stotine tisuća kubika vode prođe kroz deponiju i ode neprerađeno u zemlju.

Još smo svi vidjeli video kako otpad naslagan zadnjih mjeseci na staroj deponiji gori, jer mjesta na novoj deponiji više nema. Otplinjavanje, te sagorijevanje plina sa stare deponije je samo misaona imenica a odlaganje novog otpada koji se nije pokrivao zemljanom pokrivkom radi sprječavanja požara nije urađeno. Da ne spominjemo curenje deponijskih voda iz ostalih deponijskih kaseta koje su na brzinu aljkavo proširivane. Regularno otplinjavanje tih deponijskih kaseta ne postoji.

Za mene kao laika to se zove loše vođenje deponije i vjerojatno je za kaznene prijave. Posebno se osjećam loše gdje mi netko poput direktora deponije kaže da se sav otpad koji smrdi kompostira i daje ga se za zelene površine.

Na deponiji Uborak nema kompostirnice, već isušuju bio otpad iz komunalnog otpada. A to nije kompostiranje a kamoli da to smeće koristimo za zelene površine. Posebno je iritantna priča o spaljivanju otpada a jedino nekontrolirano spaljivanje smo vidjeli prije par dana na deponiji. Izgleda da Gradskoj upravi i deponiji svatko može prodavati „m..a pod bubrege“. Šteta je što nas normalne građane smatrate idiotima a moram se pitati tko će na kraju takve glupe dječje igre platiti? Koliko će nas građane ta nesposobnost gradske uprave i deponije koštati?

Građanska inicijativa je navodno podnijela krivične prijave protiv direktora deponije Mirhada Grebovića, gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Vijeća Salema Marića. S nevjericom čitam da je predstavnik inicijative koja tuži ovaj trojac, Omer Hujdur bio sudionik panela u organizaciji Europske unije a na temu krivičnih prijava, transparentnosti sudstva i tužilaštva, i korupcije.

Ovo me podsjeća na onu priču o lisici u kokošinjcu, gdje je „lisica“ Omer koji je predvodnik jedne političke partije na kantonalnoj razini i uspješno manipulira građanima oko deponije Uborak za svoje i partijsko napredovanje. Kokoši su očigledno Mario Kordić i Salem Marić a kampanja za lokalne izbore je izgleda već otpočela.

Nova ministrica okoliša i turizma, gospođa Pozder je pitanje “Uborka” stavila kao prioritet rješavanja problema čijem se rješavanju pristupilo po samom njenom dolasku. Do sada se nisu pomakli s mrtve točke izuzev prijedloga da se otpad vozi na neku drugu regionalnu deponiju. Nisam siguran da će ta druga deponija to bez pogovora prihvatiti. Moram ponoviti rečenicu.

Šteta je što nas normalne građane smatrate idiotima a moram se pitati tko će na kraju takve glupe dječje prijedloge platiti? Koliko će nas građane ta nesposobnost gradske uprave, ministarstva i deponije koštati?

Ova ekološka tragedija od deponije Uborak traje predugo. Niste je sposobni sami riješiti. Ne želite i ne morate. Lokalni izbori će brzo. A to vrijedi i za Kordića i za Marića i za Hujdura.

Građani ugroženih naselja Mostara

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...