Mladi 5 dana bez ekrana: U Stocu održan edukativno-zabavni kamp bez ekrana

Narodan biblioteka Mostar u suradnji s Udruženjem mladih NEOS i Nastavničkim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ uspješno realizirala prvi kamp „5 dana bez ekrana“ u Stocu u kojem je sudjelovalo 15 osnovnoškolaca iz Mostara koji su 5 dana ostavili svoje telefone kod kuće.

Narodan biblioteka Mostar pokrenula je projekt „5 dana bez ekrana“ koji targetira mlade koji prekomjerno koriste ekrane a prvenstveno mobilne telefone i računarske igrice koje negativno utječu na psihofizički razvoj. „Interesiranje za kamp veliko zaprimili više od stotinu prijava, već naredne sedmice krećemo s drugom grupom“ istaknuli su organizatori.

Kamp se održao u Stocu gdje su sudionici boravili, stjecali znanja, vještine i takmičili se u sportskom izazovu. Sudionici su jedan dan proveli u Neumu gdje su iskoristili vrijeme za kupanje i zabavu.
Potreba za ovakvim projektima je evidentna naročito kada pogledamo istraživanja koja govore da mladi u prosjeku provode 5h dnevno uz ekrane a kod nekih je vrijeme provedeno za ekranima i mnogo duže. Kao posljedica prekomjernog korištenja ekrana javlja se smanjena kreativnost, radoznalost, zainteresiranost za stjecanjem novih znanja i vještina, kritičko promišljanje i manjak samopoštovanja i samopouzdanja što dođe do izražaja tek kasnije

Povratne informacije koje su mladi podijelili s organizatorima su ohrabrujuće, te su istakli da je moguće da provode vrijeme bez ekrana i da se osjećaju mnogo odmornije i produktivnije te da uživaju provodeći vrijeme u druženju i zabavi sa svojim vršnjacima. Neki su dodali i da su im ovo bilo 5 najboljih dana u životu.

Program projekta kreiran je u suradnji s profesorima Nastavničkog fakulteta UNMO koji su vodili stručne edukativne radionice s mladima i roditeljima na posljednjoj radionici koja se održana u Mostaru.
Na posljednjoj radionici sudionici su imali zajedničku radionicu s roditeljima gdje su roditelji podijelili svoje bojazni o korištenju ekrana te su svjesni koliko negativno utječu na psihofizički razvoj njihove djece. Roditelji su dobili preporuke/smjernice za pravilno korištenje mobilnih uređaja te kako da postignu dogovor sa svojom djecom.

Projekt se nastavlja 10.7.2023. godine kada počinje druga grupa, termin treće grupe bit će poznat naknadno. Svi zainteresirani roditelji mogu se dodatno informirati putem e-maila: bibliotekama@bih.net.ba ili na broj: 036 551-073

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...