Josipa Jukić: Dođite i uživajte u pravoj ljetnoj večeri Festivala klapske pisme u Posušju

U Hercegovini se više od 40 godina njeguje klapska pjesma. Iako je klapska pjesma dalmatinski glazbeni izričaj, ona je iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, postala neizostavan dio i hercegovačke kulture. Gotovo da nema mjesta u Hercegovini koje nema barem jednu klapu, ako ne i više.

Josipa Jukić, članica upravnog odbora Festivala klapske pisme u Posušju bila je gošćom “Vijesti plus” Običnog radija.

Imali smo preko 30 prijavljenih klapa, nažalost nemamo po mogućnosti prema pravilniku i jednoj večeri primiti više od 12 klapa. Tako da dolazi nam 12 muških i 12 ženskih klapa koje će nastupiti u dvije večeri. Dolaze nam klape iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke.“, kazala je Josipa Jukić.

Prvu festivalsku večer, 5. kolovoza, nastupaju sljedeća klapska imena iz BiH i Hrvatske: Valdibora, Vinčace, Krunik, Kumpanji, Zvizdan, Ferata, Concordia, Podvorje, Liburnia, Ero, Grga i Kolapjani.

Druga natjecateljska festivalska večer u znaku je ženskih klapa: Zvizdan, Karmel, Puntape, Fjoret, Kajda, Mindula, Mirabela, Mir, Galluna, Oželanda, Orca, Filiae Croatiae.

Festival je izašao iz Smotre klapa, koje nisu bile natjecateljskog duha, niti su dobivale nagrade, nego su klape dolazile otpjevale svoj repertoar i družile se. Kako smo uvidjeli da je publika zainteresirana odlučili smo podići to na veću razinu. Smotre su prerasle u festival. Ove godine bi se održao 10 po redu festival da nas nije zadesila korona, jedne godine smo morali otkazati. Nismo mogli ni zamisliti da će smotre izaći u odličan festival, zadovoljni smo i sretni šta smo napravili u Posušju.”, kazala je Josipa Jukić.

Glazbena poslastica je i revijalni dio ovogodišnje glazbene manifestacije. Poznati izvođač pop, rock i zabavne glazbe Alen Nižetić, gostuje u nedjelju 6. kolovoza, dok je pozornica na Trgu hrvatskih branitelja dan ranije rezervirana za Josipa Drinovca i Ivanu Jukić.

“Svake godine imamo nove klape, ali i one koje godinama dolaze svake godine i žele nastupati na ovom događaju.”, za kraj dodaje Josipa Jukić.

Ulaz e besplatan!

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...