Ekipa Rekreativnog jahanja Goranci gostovala na Običnom radiju

Rekreativno jahanje možemo svi iskusiti u okolici Mostara, točnije na Gorancima.

Voditelji škole Rekreativnog jahanja Goranci Tomislav Karačić i Pero Džidić bili su gosti Vijesti plus uživi Običnog radija.

Moja kćerka Tia kada je imala sedam godina, pitala me šta bi mogla trenirati. Došli smo na zaključak da joj je jahanje u krvi. Pitala me bi li nabavio konja. I lagano smo krenuli s jednim, a sada imamo devet konja.”, na samom početku Tomislav je ispričao priču nastanka.

Svojim dolaskom u studio su nas počastile i Tea Juka, te Tia Karačić.

Stvarno mi drago što mi je tata to omogućio. Imamo jedno malo ždrijebe koje se zove Mistral, Oroš Aleksa, Džezi, Nera, Aria, Tara, Lu i Iskra.“, istaknula je Tia Karačić.

O samom principu škole više detalja nam je otkrio Pero Džidić: “Škola jahanja se uči jedan na jedan. Uče se sve osnove jahanja, od sedlanja konja, gas i galop. U ponudi su i rekreativno jahanje i druženje s konjima. Radimo s djecom od osam godina pa na dalje. Najviše se pita za rekreativno jahanje.”

Mlađe osobe će puno brže naučiti, nego starije. Ulogu veliku igra kilaža, godine, strah, netko se boji visine, netko životinje kao životinje. Zima je teška za održavanje konja, jer bude snijega i kiše, a tu se bacaju bale i žito i daje se posebna prehrana. Tijekom ljeta su konji u ispaši, a na Gorancima je najveći problem voda. Goranci su poznati po tome da nema vode i ona se dovodi u kanisterima i cisternama. Ljudi su zainteresirani za druženje s konjima, za ovo treba baš ljubavi i treba se baš posvetiti ako se misli nešto da valja naučiti. Jahanje je jedan od opasnijih sportova. Vlada se sa životinjom, nije motorno vozilo da vi upravljate kvačilom i kočnicom. Nije jednostavno baš, kada sjednete na konja zapravo vam je glava na 2ipo-3 metra visine. Treba dosta vremena da se opusti čovjek s životinjom, ali je fino i preporučujem da se treba doći probati.“, istaknuo je tijekom razgovora Tomislav Karačić.

Ja sam relativno nov jahač. U osmom mjesecu je godina dana da sam se uključila u ovo baš aktivno. Ljubav prema konjima traje dugo. Unazad prije pet godina sam odlučila probati jahanje. Međutim tu je bio, posao, nisam imala vozilo i vremenski nisam mogla dolaziti do Goranaca. No međutim, stalno su mi iskakali na Instagramu s videima iz prirode s jahanja i morala sam se iskusiti u tome, jako me je privlačilo. Meni je to došlo prirodno, baš sam se zaljubila u jahanje .To sam iskusila i na kiši i snijegu. Mislim da sam se dobro uhodala i obučila, stvarno bih voljela da budem ja ta koja ću nekoga naučiti pokazati i pratiti u školi jahanja.” – ispričala je Ta Juka svoju priču zaljubljenosti u jahanje.

U sklopu Rekreativne škole jahanja na Gorancima otvorio se i novi restoran, Restoran Baggio. Restoran također ima svoju Intagram stranicu i označenu lokaciju za pronalazak.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...