Darko Juka i Darko Šunjić: Monografija Hrvatske glazbe Mostar je kapitalno djelo i priča o povijesti grada Mostara

Hrvatska glazba Mostar zadnjih godinu dana radi na pripremama za objavljivanje monografije koja bi svjetlo dana trebala imati u svibnju ove godine.

Darko Juka, književnik i publicist, urednik i autor Monografije Hrvatske glazbe Mostar i Darko Šunjić, glavni tajni Hrvatske glazbe Mostar gostovali su u Vijestima plus Običnog radija.

Hrvatska glazba Mostar osnovana je 1889. godine i ove godine obilježavamo 135. rođendan. Prije godinu dana predsjednik našeg društva Miro Šimunović, predsjednik skupštine Damir Zadro i ja kao tajnik imali smo radni sastanak razmišljali smo da bi bilo dobro napraviti jednu monografiju, gdje ćemo na papir staviti sve stvari koje radimo i da to ostane za povijest. Ideja je bila dosta bazična i jednostavna. Igrom slučaja s gospodinom Jukom smo razgovarali i dao je mnogo boljih kreativnijih i inovativnijih ideja. Tako da od male knjižice koju smo mi planirali dolazimo do jednog zanimljivog i modernog štiva koje će zainteresirat svakoga tko uzme monografiju u ruke.“, za početak razgovora otkriva nam Darko Šunjić.

Hrvatska glazba Mostar ima bogatu povijest koja se proteže kroz različita vremenska razdoblja , ali istovremeno njeguje i suvremene glazbene trendove, prilagođavajući se potrebama i interesima svoje publike.

Zahvaljujem se rukovodstvu Hrvatske glazbe Mostar na ukazanom povjerenju. 135 godina postojanja Hrvatske glazbe Mostar je poštovanja vrijedna činjenica. Svako trajanje dulje od stoljeća na ovim bremenitim i turbulentnim prostorima zaslužuje poštovanje, da čovjek zastane i zapita se kako su uopće uspjeli osigurati taj kontinuitet i biti ono što jesu danas na ponos našem gradu i sugrađanima. Uistinu sve što smo uradili u posljednjih godinu dana biti će jedno kapitalno djelo. To je priča o povijesti gradu Mostara i jednom iskoraku iz mraka koji je bio sredinom i pred kraj 19. stoljeća, onda onog buđenja hrvatske nacionalne svijesti koji je odjeknuo na našem području. Sva društva koja su rođena možemo kazati iz istog ishodišta iz Franjevačkog samostana i bratovštine sv. Antuna Padovanskog u Mostaru, među njima i Hrvatska glazba Mostar. Glazba se 1918. godine osamostalila nakon prvog svjetskog rata i nastavila rast uz sve peripetije, nedaće, prijetnje i nasrtaje da bi danas s ponosom nosila ime i znakovlje koje nosi, uveseljavala sve nas na silnim projektima koje rade.“, istaknuo je Darko Juka.

Svjetski dan jazza se obilježava 30. travnja, ove godine ćemo ga i mi obilježiti. Ovo je velik zalogaj za nas, pripreme su već krenule, radimo na ovom projektu. Izabrali smo odličan repertoar pjesama, koji kad prikazujemo drugim ljudima su poznate pjesme i evergrini. Neće biti jazz večer teške glazbe nego nešto što sigurno imate u ušima i bit će Vam poznato.“, otkriva nam Darko Šunjić o budućim projektima.

Promocija monografije Hrvatske glazbe Mostar planirana je za dan rođendana, 17. svibnja 2024. godine.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....