GI „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“: Postupak izdavanja dozvola za nelegalnu zgradu se obnavlja zbog nepopustljivog pritiska građana

Stanovnici mostarskog naselja Bijeli Brijeg, okupljeni oko građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ tražili su od Upravne inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara u predmetu obnove postupka izdavanja Urbanističke suglasnosti za spornu, nelegalnu izgrađenu zgradu na Bijelom Brijegu. Nakon što je Upravna inspekcija HNK/Ž izvršila inspekcijski nadzor, 10.07.2023. doneseno je rješenje kojim je naređeno šefu Službe za građenje i obnovu Odjela za urbanizam i građenja Grada Mostara, šefu službe za građevinske propise i voditelju postupka da poduzmu upravne radnje da se poništi zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara od 23.11.2022. i predmet vrati na ponovni postupak.

Radi se o velikoj pobjedi građana na čiju borbu su se vlasti više godina oglušivale jer je drugostupanjski organ u više navrata nalagao obnovu postupka, a Upravna inspekcija na zahtjev aktivista svaki put izricala istu mjeru. Međutim, konačnu obnovu postupka za izdavanje dozvola za zgradu na Bijelom Brijegu gradske vlasti nastoje prikazati kao svoj uspjeh i napredak.

Jasno je da se postupak obnavlja zbog naše intervencije Upravnoj inspekciji. Iako smo im se više puta obraćali, sada smo tražili i novčane kazne za neprovođenje drugostupanjskog rješenja. Gradonačelnik Mario Kordić je na svom Facebook profilu i predstavio obnovu postupka kao djelo svog milosrđa i uspjeh gradskih vlasti. Nadležni organi nastoje se okititi uspjehom za koji su se građani i građanke sami morali izboriti i za koji su se borili više godina. Ovo je naša pobjeda, ali nam je drago da su i vlasti počele pratiti pozornije naš slučaj. – poručili su predstavnici GI „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.

Nakon godina nepokolebljive odlučnosti, neformalna grupa građana Bijelog Brijega ostvarila je značajnu pobjedu u borbi protiv bespravno izgrađene zgrade u svom naselju. Upornost isključivo članova grupe je konačno dovela do uspjeha, označavajući prekretnicu u njihovoj borbi za pravdu i poštivanje zakonskih propisa. Predstavnici inicijative navode kako su svjesni važnosti njihovog postignuća, ali poručuju da će i dalje marljivo nadgledati cijeli proces i aktivno sudjelovati u njemu da bi osigurali da transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona prevladavaju u svakoj fazi procesa.

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Dora Marušić: Bitna je disciplina i ustrajnost

Mostarka Dora Marušić osvojila je titulu europske prvakinje na...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...