HNS BiH: Put k Europskoj uniji nema alternativu

HNS BiH najoštrije osuđuje nerealne, maksimalističke zahtjeve  svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

Put k Europskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

HNS BiH pozdravlja konstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredijeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Europskoj uniji.

HNS poziva sve političke aktere koji odlučuju :

1. Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno.

HNS je opredijeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju.

Opredijeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

2. Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti  suda u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje europskog puta Bosne i Hercegovine. 

3. Pod hitno usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim međunarodnim standardima.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....