Povijesni trenutak za BiH: Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a

Niko gladan. Niko sam. Počelo doniranje hrane bez plaćanja PDV-a

Dodijeljena je donacija hrane vrijedna skoro 20.000 KM, koja je u skladu s novom zakonskom regulativom oslobođena od plaćanja PDV-a. Time je počelo novo poglavlje kad je u pitanju doniranje hrane ugroženim kategorijama društva u Bosni i Hercegovini.

Na humanitarnom događaju u Sarajevu tvrtke Lactalis BH, Bingo, Mi99, Kovo Commerce, Džajić Commerce, Mik Company i Gadžo Comerc donirale su hranu Udruženju Pomozi.ba, koje će je dalje distribuirati javnim kuhinjama i udruženjima Mozaik prijateljstva Banja Luka, DHD Zavidovići, Udruženje mladih Fokus Bosanska Dubica, Horizont Bihać, Merhamet Maglaj i Crveni križ Mostar.

Donaciji je prethodila velika aktivistička kampanja “Niko gladan. Niko sam”, koju je inicirala i provela Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans), a uz financijsku podršku USAID-a.

Courtney Chubb, direktorica USAID Misije u Bosni i Hercegovini, poručila je da se radi o povijesnom uspjehu.

“Javne će kuhinje u BiH dobiti prve donacije hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a. Prije izmjena zakona, tvrtkama je bilo skuplje donirati hranu nego je uništiti. Prije dvije godine USAID-ov partner, Fondacija Mozaik, odlučila je promijeniti stvari, jer su uvidjeli da se tone hrane uništavaju umjesto da nađu put prema ljudima kojima je ta hrana potrebna. Da bi izmijenili Zakon o PDV-u, Mozaik je koristio mrežu partnera iz cijele BiH, ujedinio ih oko istog cilja i uspio prijeći duboke političke podjele. Dozvolite mi da svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom ogromnom poduhvatu kažem jedno veliko hvala”, izjavila je Chubb i dodala da je ovaj uspjeh odličan primjer zbog čega Vlada SAD-a podržava lokalne zajednice.

Courtney Chubb, direktorica USAID Misije u Bosni i Hercegovini

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, iznio je podatke o gladnima u svijetu u 2022. godini te istaknuo da su predan i zajednički rad organizacija i državnih institucija rezultirali ovim uspjehom.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, ispričao je kako je još 2019. godine, u vrijeme pandemije Covida-19, u razgovoru s osnivačem Udruženja Pomozi.ba Elvirom Karalićem saznao da se ogromne količine hrane koja je sigurna za upotrebu uništavaju, jer je tvrtkama preskupo da ih doniraju pošto na svaku donaciju moraju platiti PDV kao da su hranu prodali. Podsjetio je da je 2020. godine USAID objavio poziv za projekt “Pravni okvir za filantropiju”, a 2021. se krenulo s kampanjom.

Naveo je i da su se prvo obratili Upravi za indirektno oporezivanje BiH te pohvalio suradnju s akterima u procesu koja je rezultirala velikim uspjehom, posebno ističući stručnost i profesionalizam Muharema Mašinovića, pomoćnika direktora Sektora za poreze, i Sedina Mešinovića, šefa Odsjeka za reviziju i kontrolu.

“Izmjene u zakonskoj regulativi koje smo napravili ne znače da je posao završen. Radimo na izradi Vodiča za doniranje hrane. Pažljivo ćemo sve pratiti”, rekao je Puljić i pozvao javnost da ukoliko ustanovi ili posumnja na bilo kakve malverzacije obavijesti nadležne.

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik

Istaknuo je i ulogu člana Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića koji je prepoznao važnost inicijative te sa nekoliko svojih kolega političkom mudrošću i vještinom iznio je kroz parlamentarnu proceduru, gdje su u oba doma predložene izmjene usvojene jednoglasno.

Pokretačka snaga filantropije koja je udružila brojne aktere u inicijativu “Niko gladan. Niko sam” osvijetlila je mračnu svakodnevnicu u BiH u kojoj se svakodnevno uništavalo više od 767.000 obroka, dok je istovremeno svaka peta osoba gladna.

Elvir Karalić, osnivač i predsjednik humanitarne organizacije Pomozi.ba, objasnio je da je ovo prekretnica kad su u pitanju donacije hrane.

“Proces doniranja hrane sada je pojednostavljen, a mogućnosti zloupotreba svedene na minimum. Javile su nam se mnoge tvrtke koje trenutno nemaju hranu, ali će je imati, tako da računamo na nove donacije. Mali dio hrane iz ovog kamiona će ići u našu kuhinju, a većina u javne kuhinje i organizacije širom BiH. Cilj nam je da Pomozi.ba ne bude uvijek posrednik, već da ojačamo lokalna udruženja koja će poslije distribuirati hranu krajnjim korisnicima”, istakao je Karalić.

Elvir Karalić, osnivač i predsjednik humanitarne organizacije Pomozi.ba

Izmjene Zakona o PDV-u kojima se donacije hrane pred istekom roka trajanja oslobađaju plaćanja ovog nameta važan su korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv siromaštva i smanjenja bacanja hrane.

Sa skupa su upućene poruke nade da će ove izmjene potaknuti i druge filantropski orijentirane tvrtke na donacije kako bismo svi zajedno dokazali da možemo kreirati promjene koje dovode do stvarnih i trajnih koristi za naše društvo. Istovremeno, cilj je osigurati da se zakon provodi i da napravimo prohodan, učinkovit i transparentan sustav za doniranje hrane.

Niko gladan. Niko sam. Počelo doniranje hrane bez plaćanja PDV-a

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....