Čekaju se prvi ročnici

Vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru mogle bi postati centri u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg za HRT. Ukupno se razmatra desetak potencijalnih centara u kojima će mladi stjecati temeljne vojne vještine i još se bruse svi detalji odabranog modela vojne obuke koja bi trebala trajati tri mjeseca.

Vojna obuka tri mjeseca

– Kao što je već ministar sam komunicirao s javnošću, tri mjeseca su optimalno vrijeme u kojem bi se moglo zadovoljiti potrebe vojnog obučavanja, a što se tiče lokacija, one četiri koje se spominju po medijima jesu među desetak lokacija koje se razmatraju. Znači, nisu izdvojene i određene i nije još definirano do kraja, rekao je Hrg.

Ročnicima novčana nagrada

Potvrdio je i da će ročnici mjesečno dobivati novčanu naknadu, a ona trenutačno iznosi 700 eura. Nama je cilj da ročnici, kao što je i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dobivaju naknadu. Ona sada iznosi toliko, pa se onda barata s tom brojkom. Nadamo se da će ona biti i veća i da će rasti. U svakom slučaju, bila bi naknada svakako. Trebao bi period proveden na vojnoj obuci ići i u radni staž. To su u principu većinom pričuvnici. Ti svi ljudi koji završe temeljnu vojnu obuku kasnije se raspoređuju u pričuvni sastav kao i sada. Svi ročnici, sve osobe starije od 18 do 55 godina muškog spola su vojni obveznici i danas, ističe Hrg.

‘Prijedlog nije u konačnici definiran’

– On se još razrađuje, još se razmatra. Ministarstvo obrane zajedno s glavnim Stožerom, gdje se također, u sklopu Ministarstva obrane, na dnevnoj bazi raspravlja o ovoj materiji, analizira se sve što je potrebno i kada dođe trenutak za to, ići će se prema Vladi Republike Hrvatske. Dakle, Vlada je ta koja dalje pokreće tu priču, rekao je.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....