JERUSALEM POST: EU i SAD ignoriraju radikalizaciju bošnjačkih muslimana

Prema analizi uglednog izraelskog lista Jerusalem Post, Europska unija i Sjedinjene Američke Države svjesno zanemaruju proces vjerske radikalizacije bošnjačkog muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini, što je posebno prisutno među mlađim generacijama.

Ovaj proces, prema tvrdnjama lista, ukorijenjen je još od građanskog rata u BiH te je dodatno intenziviran kroz identifikaciju Bošnjaka s palestinskim stradanjima. Ovakvi sentimenti pridonijeli su rastu antiizraelskih osjećaja, a Jerusalem Post ističe da su izraženi kroz prosvjede, javne demonstracije, transparente i isticanje palestinskih zastava u većinski muslimanskim dijelovima BiH.

Analiza je usmjerena na nedavni pokušaj napada na izraelski konzulat u Münchenu, koji je izvršio 18-godišnji Emrah Ibrahimović, sin muslimanskih izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Napad, koji se dogodio na 52. godišnjicu masakra izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu, izazvao je šok i potaknuo pitanja o uzrocima radikalizacije mladih muslimana u Europi, posebice iz izbjegličkih obitelji.

Radikalizacija unatoč uspješnoj integraciji

Jerusalem Post piše da obitelj Ibrahimović, koja je emigrirala iz Zenice u Austriju tijekom rata u Bosni i Hercegovini, predstavlja primjer uspješne integracije u zapadno društvo. Obitelj je nedavno preselila u kuću u mirnom gradiću blizu Salzburga, a majka je imala vlastiti posao. Unatoč tome, njihov sin Emrah Ibrahimović bio je pod istragom austrijskih vlasti početkom 2023. zbog nasilnog ponašanja i posjedovanja ISIS-ove propagande te igara s temom pucanja na svom telefonu.

Iako su vlasti u travnju te godine zatvorile istragu, ocijenivši da Ibrahimović ne predstavlja sigurnosni rizik, on je uspio nabaviti staru švicarsku pušku kojom je pokušao izvršiti napad na izraelski konzulat u Münchenu. Napad nije bio uspješan, jer je Ibrahimović poginuo nakon što ga je na licu mjesta ubila njemačka policija.

Utjecaj radikalnih islamističkih elemenata u BiH
U svojoj analizi Jerusalem Post tvrdi da je proces radikalizacije bošnjačkih muslimana u Bosni i Hercegovini postao izražen nakon završetka rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. List navodi kako su Bošnjaci značajno pod utjecajem radikalnih islamističkih elemenata, uključujući Muslimansko bratstvo, Iran i Tursku. Prema Jerusalem Postu, ova se radikalizacija odvija uz prešutnu toleranciju međunarodne zajednice, unatoč očitim znakovima porasta ekstremizma.

Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju Bošnjaka s Palestincima, gdje Jerusalem Post povlači paralele između stradanja Bošnjaka tijekom rata u BiH i stradanja Palestinaca u izraelsko-palestinskom sukobu. Bošnjaci, kako piše list, često zanemaruju vlastite zločine počinjene tijekom rata te se predstavljaju isključivo kao žrtve genocida počinjenog nad njima, posebice od strane srpskih snaga. Ova naracija, prema Jerusalem Postu, koristi se za usporedbe s trenutnim situacijama u Palestini, gdje se Izrael optužuje za “genocid” nad Palestincima.

Radikalizacija mladih muslimana u Europi

List također naglašava da radikalizacija mladih muslimana iz BiH, ali i drugih dijelova Balkana, više nije vezana isključivo uz džamije. Mladi muslimani sve češće dolaze u dodir s radikalnim sadržajima putem interneta, što otežava sigurnosnim službama uočavanje “vukova samotnjaka” prije nego što počine napade. Kao primjer, Jerusalem Post spominje nekoliko spriječenih terorističkih napada u Austriji, uključujući planirani napad na Vienna Pride Paradu 2022. godine te koncert Taylor Swift, čiji su planeri bili mladići bošnjačkog i čečenskog porijekla.

Jerusalem Post navodi kako su ovi slučajevi pokazatelji rastuće vjerske radikalizacije među mladima iz izbjegličkih obitelji, te upozorava da bi zanemarivanje ovog problema moglo dovesti do novih terorističkih napada u Europi. Saša Aulić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, upozorava da se “sjeme zla posijano u BiH 1990-ih širi diljem Europe” te da će ignoriranje ovog problema samo dodatno povećati prijetnju.

Zaključak

Analiza Jerusalem Posta otvara pitanje sigurnosnih izazova koje nosi proces radikalizacije među bošnjačkim muslimanima u BiH, kao i među njihovim potomcima u Europi. List posebno naglašava kako Europska unija i SAD svjesno ignoriraju problem radikalizacije i jačanja antiizraelskih osjećaja u Bosni i Hercegovini, što dodatno komplicira sigurnosnu situaciju na Balkanu i u ostatku Europe.

U kontekstu trenutnih geopolitičkih sukoba i eskalacije nasilja na Bliskom istoku, ovaj proces, upozorava Jerusalem Post, mogao bi imati dalekosežne posljedice po stabilnost i sigurnost europskih zemalja.

Najčitanije

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...