Guvernerka Selimović sudjelovala Proljetnim sastancima MMF i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Jasmina Selimovića sudjelovala je, kao član bh. delegacije, Proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji su održani od 17. do 19. travnja 2024. godine u Washingtonu.

Ovogodišnje zasjedanje bilo je posvećeno globalnim ekonomskim izazovima, financijskoj stabilnosti, smanjenju siromaštva, održivom razvoju i međunarodnoj suradnji. Sastanci su, generalno, prilika za kreatore politika, ekonomiste i financijske stručnjake za razmjenu ideja, rješavanje gorućih pitanja i suradnju na strategijama za otporniju globalnu ekonomiju.

Tijekom boravka u Washingtonuguvernerka Selimović je, uz ostale članove bh. delegacije, sudjelovala nizu sastanaka s visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Boom Lijem, izvršnim direktorom i zamjenikom izvršnog direktora MMF-a  Paulom Hilbersom i Lucom Dresseom, direktorom Europskog odjela MMF-a Alfredom Kammerom i šeficom Misije MMF-a za BiH Alinom Iancu. Bilateralne sastanke održala je sa službenicima Svjetske banke, Antonellom Bassani, potpredsjednicom za regiju Europe i Centralne Azije, i Eugenom Rhuggenaathom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci.

Tijekom ovih sastanaka razgovarano je o aktualnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u sljedećem razdoblju. Guvernerka je, između ostalog, ukazala na značaj i ulogu CBBiH u očuvanju monetarne stabilnosti u zemlji, a posebno je istakla aktivnosti i planove CBBiH u sljedećem razdoblju, naglasivši dalje unaprjeđenje sustava plaćanja i usklađivanje sa SEPA-om (Jedinstveno plaćanje u europodručju) i TIPS-om (instant plaćanje u EU). Na ovom projektu ostvarena je bliska suradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

MMF i Svjetska banka su dali punu podršku CBBiH u nastavku provođenja svog mandata i planiranih aktivnosti.

Guvernerka je sudjelovala i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizirao s guvernerima i ministrima financija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...