Završetak Festivala “Power of Sustainability 2023” u Mostaru – uspješno okupljanje regionalnih lidera održivosti

Dvodnevni događaj “Power of Sustainability Festival 2023” u Mostaru, organiziran uz podršku Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (BiH) i Tehnološkog parka “Intera”, u suradnji s Gradom Mostarom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma BiH, uspješno je kompletiran jučer. Festival je okupio više od 150 sudionika iz BiH i regije, uključujući stručnjake, investitore i donositelje odluka iz privatnog i javnog sektora.

Ovaj prestižni događaj, održan od 21. do 22. rujna 2023. godine, okupio je vodeće osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije kao i goste iz Norveške, Njemačke i USA, koje su razmijenile ideje, iskustva, te promovirale održivi razvoj u regiji Zapadnog Balkana. Festival je bio fokusiran na četiri ključne teme, koje su bile obrađene kroz keynote prezentacije i panele.

Prvi dan je bio posvećen temama vezanim za investicije u zelenu energiju, primjenu cirkularne ekonomije, ESG standarde i elektro-mobilnost, dok je održivi turizam bio glavna tema drugog dana kada je cijeli Festival simbolično zaključen u manje formalnom formatu u Parku prirode Hutovo Blato.

Kada je riječ o investicijama u zelenu energiju, potreba za boljim usklađivanjem razvoja zakona i politike s potrebama tržišta je istaknuta kao ključna. Također, potrebno je povećati fokus na transparentnost institucija i privatnih investitora, te povećanje izravne koristi za lokalne zajednice s ciljem privlačenja investitora po uzoru na primjer Norveške i ostalih zemalja koje su primijenile sličan pristup.

Tijekom diskusije o održivom turizmu, istaknuta je potreba za strateškim pristupom na razini cijele zemlje kako bi se planski rješavali trenutni problemi, te radilo na dodatnom unapređenju domaće turističke ponude. Važno je i voditi računa o održivom urbanom razvoju i poboljšati organizaciju dostupnih podataka o turističkim posjetama.

  • Ponosni smo što smo na jednom mjestu, u divnom Mostaru koji je primjer iskorištavanja zelene energije, okupili toliko izvanrednih pojedinaca kojima održivo poslovanje nije samo budućnost, nego sadašnjost. Oni su istinski predvodnici razvoja u našoj regiji, i hvala im što su došli i inspirirali nas svojim vizijama i uspješnim primjerima poslovanja. Posebno nam je drago radi desetina poslovnih prijateljstava koja su sklopljena tijekom trajanja Festivala, jer ne sumnjamo da će se ovim umrežavanjem kreirati sjajne zajedničke aktivnosti i u budućnosti.. – izjavila je Sanja Miovčić, direktorica Vijeća stranih investitora u BiH ispred organizatora Festivala. 

Obzirom na pozitivne reakcije, očekuje se da će se ovaj konferencijski događaj postati tradicija, te da će se održati i naredne godine, nastavljajući da promovira održivi razvoj, pametna rješenja i razmjenu ideja za bolju budućnost.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...