Vlada HNŽ-a usvojila strategiju razvitka maloga gospodarstva

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na danas održanoj 206. sjednici primila je na znanje Informaciju o tijeku izrade Izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu te usvojila Nacrt odluke o usvajanju Dokumenta okvirnoga Proračuna za razdoblje 2024. – 2026. uz Zaključak da resorna ministarstva i druga tijela uprave u roku od sedam dana dostave sve primjedbe i prijedloge na predloženi dokument.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Izvješća o izvršavanju Proračuna HNŽ-a za razdoblje 1.1. – 31.3.2023. godine i 1.1. – 30.6.2023. godine te Odluka o usvajanju Izvješća o izvršavanju tekuće pričuve HNŽ-a za ista razdoblja.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, usvojila Strategiju razvitka maloga gospodarstva u HNŽ-u za razdoblje 2023. – 2027. godina. Ta strategija predstavlja integrirani, multisektorski strateški dokument Hercegovačko-neretvanske županije i utvrđuje politike razvoja sektora maloga gospodarstva, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za sveukupni društveni razvitak. Strategija razvitka maloga gospodarstva u HNŽ-u za razdoblje 2023. – 2027. godina utvrđena je, prije svega, sukladno s razvojnim pravcima, utvrđenim Strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027., kao i drugim relevantnim strateškim dokumentima HNŽ-a, BiH i FBiH, dokumentima relevantnim za proces europskih integracija i drugim međunarodno preuzetim obvezama Bosne i Hercegovine. Značaj izrade toga sektorskog dokumenta ogleda se u planskom usmjeravanju razvitka maloga i srednjega poduzetništva na razini HNŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza, Vlada je usvojila Odluku o konačnomu odabiru, odobravanju i prijenosu novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2023. godinu za lokalne ceste jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u u iznosu od 1.500.000,00 KM. Ovom će odlukom, za poslove rekonstrukcije i saniranja lokalnih prometnica, Gradu Mostaru biti doznačeno 795.000,00 KM (rekonstrukcija Ulice kralja Petra Krešimira IV., završna etapa rekonstrukcije Ulice braće Fejić…), Gradu Stocu 305.000,00 KM, Gradu Konjicu 250.000,00 KM, Općini Neum 150.000,00 KM i Općini Jablanica 50.000,00 KM.

Vlada je usvojila i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa na Prijedlog organizacijskih shema srednjih škola u HNŽ-u. Prihvaćanjem organizacijskih shema, Vlada je još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkoga viška u srednjim školama.

Usvojena je i Odluka o povećanju plaća za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u za školsku 2023. / 2024. godinu i visina naknade za topli obrok koja će biti utvrđena jednakomu u iznosu kao i za sve korisnike koji plaću primaju iz Proračuna HNŽ-a.

Danas je usvojena i Odluka o produljenju važenja Odluke o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2023. / 2024. godini. Također, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa odobren je utrošak u iznosu od 350.942,00 KM za nabavu nedostajućih udžbenika za učenike osnovnih škola u HNŽ-u. S obzirom na činjenicu da je Vlada prošle godina nabavila udžbenike za sve učenike od 1. do 9. razreda osnovne škole, današnjom su Odlukom, a nakon prikupljenih informacija od ravnatelja škola i obavljenih razgovora s osnivačima, osigurana sredstva i za nabavu nedostajućih udžbenika. Realiziranjem ove odluke svi učenici u HNŽ-u od 1. do 9. razreda osnovne škole i ove će godine dobiti besplatne udžbenike.

Vlada je usvojila i Odluku o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskoga plana Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2023. godinu.

Vlada je danas prihvatila i Izvješće o radu, kao i Financijsko izvješće Ustanove ”Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac” za razdoblje od 1.1. do 30.6.2023. godine.

Usvojena je Odluka o davanju suglasnosti na Popis poslovnih objekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva sukladno Protokolu o suradnji između Razvojne banke FBiH i HNŽ-a.

Iz resora Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2023. godinu za rješavanje socijalnoga stambenog zbrinjavanja, nužnoga smještaja branitelja i članova njihovih obitelji i Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2023. godinu za pokrivanje troškova liječenja.

Vlada je dala i Suglasnost na Program Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a o stjecanju radnoga iskustva i usavršavanju prioritetnih kategorija djece branitelja u tijelima uprave i ustanovama HNŽ-a 2023., za što je osigurano 120.000,00 KM.

Vlada HNŽ-a prihvatila je i Informaciju o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz područja vodoprivrede, zaključno s 31.12.2022. godine koje su date na području općina Prozor-Rama i Neum te Grada Konjica.

Razmotrena je i prihvaćena Informacija o stanju tradicionalnih i starih obrta na području HNŽ-a u 2022. godini kojom je istaknut njihov veliki značaj, kao i smjernice za njihovo očuvanje i unapređenje.

Usvojeno je i niz drugih odluka, zaključaka, informacija i rješenja.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....