U sedam bh. gradova obavljeni besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

Tvrtka dm sprovela je kampanju besplatnih dermatoloških pregleda u sedam bh. gradova. Cilj je bio informirati javnost o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži. Tijekom kampanje obavljeno je 489 dermatoloških pregleda, a identificirana je potreba za daljnjim pretragama kod 114 osoba, što ističe važnost redovnog praćenja stanja kože i pravovremenog reagiranja na bilo kakve promjene.

Zdravlje i dobrobit naših sugrađana su nam izuzetno važni, te nam je veoma drago da su se i ove godine odazvali na besplatne dermatološke preglede i educirali o neophodnosti prevencije. S kampanjom dermatoloških pregleda počeli smo još 2015. godine, a tijekom godina tu priliku je iskoristilo više od 5.000 građana. Njih 973 upućeno je na daljnje pretrage, što je pokazatelj neophodnosti ovakve aktivnosti. Pored toga, i na našim drugim aktivnostima, poput dm ženske utrke i Obiteljskog dana, nudimo uslugu besplatnih dermatoloških pregleda. Kako bismo istrajali u našoj misiji nastavljamo s posvećenim radom na podršci zajednici i širenju svijesti o važnosti brige o zdravlju“, poručila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga dmBiH.

Ova kampanja je samo jedan od brojnih koraka koje dm poduzima kako bi podržala zdravlje građana i aktivno doprinijela njihovom boljem životu.

Interes građana za besplatne preglede kože je zaista bio veliki. Najveći interes pokazale su osobe srednje i starije životne dobi, koji su većinom dolazili na preglede zbog mladeža i pigmentnih promjena na koži. Konkretno u Sarajevu je otkriveno trinaest semimalignih – dobroćudnih tumora na koži i ti pacijenti su upućeni na daljnji kirurški tretman. Kod četiri pacijenta su otkrivene atipične pigmentne lezije, koje zahtijevaju dodatne preglede i praćenje nadležnog dermatologa s digitalnim dermatoskopom. Interesiranje za besplatne preglede nije izostalo ni kod mlađe populacije te su najčešće dolazili zbog problema s aknama i ti pacijenti su dobili savjete o njezi problematične kože, kazao je dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerologije.

Svijest građana o brizi kože je potrebno kontinuirano dizati na veću razinu, kako bi pravovremeno reagirali i vršili redovne dermatološke preglede, dodao je dr. Alendar.

Redoviti dermoskopski pregledi posebno su značajni za osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju raniju pojavu karcinoma kože i melanoma, u ovoj kategoriji su i osobe s velikim brojem madeža, preko 50, kao i osobe koje primijete neke promjene veličine ili boje madeža, tegobe i slično. Adekvatnom zaštitom kože, pravilnim korištenjem zaštitnih krema i izbjegavanjem štetnih ultravioletnih zraka, možemo spriječiti ubrzano starenje kože, pojavu pigmentnih promjena na koži, stvaranje bora i u konačnici melanom kože.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...