U Novom Travniku održana XVII. koordinacija predsjednika Čovića, državnog tajnika RH Milasa, načelnika, gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada

Danas je u Novom Travniku održana redovita koordinacija predsjednika županijskih Vlada, gradonačelnika i načelnika gradova i općina, koji su izabrani ispred HDZ-a BiH.

Koordinaciju je predvodio  dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Domaćin susreta XVII. koordinacije načelnika i gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada bio je Stjepan Dujo načelnik općine Novi Travnik.

Sastanku su nazočili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, te Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH i Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH.

Dužnosnici su na početku govorili o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije uz aktualna pitanja, lokalne i županijske razine.

Predsjednik Čović je nazočne izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji, posebno naglašavajući aktualne procese u Bosni i Hercegovini, napretku na europskom putu i mogućnostima pri otvaranju procesa pregovora. Ocijenio je kako je ostvaren napredak u pogledu provođenja reformi na europskom putu, predvođen novim sazivom Vijeća ministara BiH. Usvajanje reformskih zakona snažan je iskorak za europsku BiH. Istaknuo je kako sustabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda ključni za razvoj europske BiH, pri čemu je naglasio kako izmjene i dopune Izbornog zakona uz zaštitu legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet politike Hrvata u BiH. Također, zahvalio se državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonki Milasu i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori projektima pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH govorio je o završenim projektima i programima Vlade RH za Hrvate u BiH, gdje je posebno naglasio kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti. Milas je istaknuo kako postoji vidljiv trag potpore koju hrvatska vlada pruža. Realizirano je preko 800 većih i značajnijih projekata kao što su škole, dječji vrtići, domovi zdravlja, centri za kulturu, knjižnice, muzeji. Nedavno su potpisani novi ugovori, za preko 160 projekta koje tek treba realizirati i koji će nastavit doprinositi boljem i kvalitetnijem životu naših ljudi diljem Bosne i Hercegovine.

Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH govorio je o aktualnim projektima i programima Vlade Federacije BiH.

Također, govoreno je strateškim projektima u lokalnim jednicima, prometnoj infrastrukturi, kao i projektima od iznimne važnosti za lokalne jednice. 

Predsjednik Čović u izjavi medijima je kazao kako je ovo prezenačajan sastanak. „Kroz desetke ovakvih koordinacija kolege međusobno odlično surađuju i spremaju se za mnoge projekte kroz koncept izvršne i zakonodavne vlasti u BiH i Republici Hrvatskoj, svi osjete veliku korist od toga, posebno oko infrastrukture, koja se ne može pratiti iz proračuna lokalne zajednice“, kazao je predsjednik Čović.

„Danas smo prošli sve projekte s Federalne razine, s nama su bili dopredsjednik Vlade i ministar financija F BiH Toni Kraljević i ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić. Pri čemu su izvjestili što radi Vlada Federacije BiH, s posebnim osvrtom o sredstvima nižim razinama, koja nisu zanemariva, kako prema županijama tako i prema općinama i gradovima i svim natječajima kroz određene resore. Ovi sastanci dobivaju puno opravdanje. Ono što trebamo nekada danima rješavati, komunikacija kolega s institucijama koji predstavljanju naš narod i ne samo naš narod, mogu riješiti sve probleme koji su njima ponekad teško rješivi individualno“, istaknuo je predsjednik Čović.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...