U Napretkovom kulturnom centru otvorena izložbe slika Ane Guberine iz ciklusa „Metamorfoze“

Svečano je otvorenje izložbe radova iz ciklusa „Metamorfoze“, renomirane hrvatske slikarice Ane Guberine, održano je u četvrtak, 28. rujna 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Na početku programa sve prisutne u ime Napretka i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu pozdravio je  prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu. U svom govoru naveo je ulogu Napretka u promicanju kulturnih i znanstvenih dostignuća, što je uz stipendiranje nadarenih studenata i glavna zadaća društva u njegovoj bogatoj povijesti.

O izložbi djela Ane Guberine iz novog ciklusa „Metamorfoze govorio je Marito Mihovil Letica, ugledni  književni i likovni kritičar, magistar filozofije i religologijeje. U svom govoru Letica je rekao: Slike Ane Guberine govore o metamorfozama koje svoj vrhunac i konačni cilj postižu u metamorfozi uskrsnuća, u preoblikovanju smrti u život, propadljive materije u životonosni duh. Najveća je metamorfoza prijelaz iz nepostojanja u postojanje, iz smrti u život, pri čemu neživo i podložno propadanju biva prodahnuto životonosnom i besmrtnom dušom kao formom tijela – a to se dogodilo u činu Isusova uskrsnuća. Uskrsnuće je radikalna pretvorba u kojoj Bog čovjeku daruje nova svojstva. Apostol Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima kaže: „Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno“ (1 Kor 15,42-44). U metamorfozi uskrsnuća, gdje uskrsnuće natkriljuje sve metamorfoze, pri čemu ne uskršava samo duša nego i tijelo, metamorfoza tame nepostojanja u svjetlo života vječnoga.“

Na početku i na kraju službenog dijela programa renomirani Ansambl barokne glazbe Responsorium izveo je dvije skladbe iz svog programa, a slikarica Ana Guberina zahvalila je organizatorima zagrebačke izložbe Hrvatskom kulturnom društvu Napredak i Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu gdje je izložba i postavljena.

Slikarica Ana Guberina zahvalila je organizatoru izložbe u Zagrebu, ne krijući svoje zadovoljstvo organizacijom i ulogom Napretka u promicanu likovne umjetnosti.

Uz veliki broj ljubitelja slikarstva, likovnih umjetnika i kritičara, na otvorenju je prisustvovao i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak koji, ne krijući zadovoljstvo realiziranom izložbom u Zagrebu, pozvao je umjetnicu Anu Guberina da u narednoj godini svoju izložbu priredi i u Mostaru.

Ana Saban Guberina, magistra likovne umjetnosti, živi i radi u Zagrebu. Likovnu umjetnost je magistrirala na Arhause – College of Visal Arts u Ljubljani 2017. godine. Slikarstvo je diplomirala u klasi profesora Dine Trtavca 1996. U Zagrebu. Studijski je boravila u Hamburgu, Studio Roecke, u Los Angelesu, UCLA i Cité internationale des arts u Parizu. Gimnaziju je pohađala u Splitu i Zagrebu.

Do sada je izlagala na četrdeset samostalnih izložbi, više od stotinu skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. Godine 2019. u nakladi AGM izdana joj je likovna monografija autorice Ive Körbler.

Nositeljica je priznanja i nagrada, a djela joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....