U Mostaru predstavljena knjiga don Bojana Ivešića o ‘navodnom Stepinčevom pismu’

Predstavljanje knjige ”Nastanak i uporaba vatikanske verzije ‘navodnoga Stepinčeva pisma’ iz 1943. sa referencijalnim dokumentima”, autora don Bojana Ivešića upriličena je u srijedu navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

– Knjiga je iz tiska izašla koncem svibnja, ali radi obveza nije predstavljana jer se čekao ovaj trenutak obilježavanja 25. obljetnice proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Bavim se temama koje se tiču isključio crkvene povijesti i na tome polju dajem znanstveni doprinos. Stepinac je najvažnija figura crkvene povijesti u 20. stoljeću kod nas Hrvata katolika i Bog mi je dao priliku da naiđem prvi na dokument za kojim se dugo tragalo – rekao je autor knjige don Bojan Ivešić te dodao kako je ”Papa otvorio arhive iz vremena Drugog svjetskog rata kako bi istraživači mogli da rasvijetle te opskurne teme o kojima se stalno govori i o kojima se stvaraju neki misteriji.”

On smatra kako je propaganda ”odradila svoj dio posla” kada je u pitanju lik i djelo blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

– Što se tiče toga, kardinala mnogi nazivaju pogrdnim imenima, to je stvar koja je propagandom prošla i koja se propagandom podgrijava. Ono što je jako važno, kada je Sveti Otac otvorio povijesnu Komisiju za istraživanje lika i djela kardinala Stepinca radi razrješenja prijepornih točaka, time je dao jedan važan poticaj te je usmjerio cijelu priču na isključivo i samo isključivo znanstveno područje. Nas ne zanima što tko misli, nekoga se može voljeti ili ne, mi se vodimo znanstvenim činjenicama, arhivskim izvorima, idemo rasvijetliti i reći što je povijesna istina. Na nama nije da sudimo, na nama je da isključivo istražujemo, predstavimo stil života i djela pojedinaca iz tog vremena u kontekstu tog vremena – izjavio je Ivešić.

Knjiga je premijernu promociju imala u Stepinčevom rodnom Krašiću 1. listopada, dan iza u Zagrebu, a potom  je predstavljena i u Mostaru.

– Drago mi je što se i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače mogao pridružiti nizu manifestacija koje se ovih dana održavaju diljem domovine, ne samo u krugu crkve nego i u ostalim društvenim institucijama, povodom 25 obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Večeras smo domaćini promocije knjige vrhbosanskog svećenika don Bojana Ivešića, doktoranda na studiju crkvene povijesti na Gregorijani u Rimu koji je napravio zanimljivo istraživanje kojim se dokazuje da je ono pismo, temeljem kojeg je kardinal Stepinac 1946. na montiranom procesu osuđen, krivotvorina – poručio je Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače.

Jedan od predstavljača knjige je i Marijo Glibić, a on je govorio na temu ”Neautentično Stepinčevo pismo i autentični prilozi”.

– Glavna poruka knjige je u znanstveno-istraživačkom radu autora koji je uspio dokazati da je pismo, koje se godinama pripisivalo kardinalu Stepincu i bilo dokaz na suđenju protiv njega, nije njegovo te je to tako konačno pred poviješću dokazano. Nakon 2020. godine kada su otvoreni vatikanski arhivi iz vremena Drugog svjetskog rata, vidjelo se da primjerak nema njegov potpis, nema pečata, nije napisano na zaglavlju ni Zagrebačka nadbiskupija ni Biskupska konferencija, dakle ne postoji nikakva vjerojatnost da je Stepinac pisao to pismo ili sudjelovao u njegovom nastanku – kazao je Glibić.

Na predstavljanu je sudjelovao i biskup u miru msgr. dr. Ratko Perić s izlaganjem ”Sveta Stolica i suđenje Stepincu 1946. godine”.

Don Bojan Ivešić rođen je 1990. godine u Zavidovićima, svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije te crkveni povjesničar, koji trenutno priprema doktorsku disertaciju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Uz ostale predstavljanju su bili nazočni i generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka, počasni konzuli Italije i Mađarske Goran Grbešić i Vlado Lukić.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....