U Moskvi će danas u poslijepodnevnim satima biti pokopan Aleksej Navaljni

U Moskvi će danas u poslijepodnevnim satima biti pokopan Aleksej Navaljni, oporbeni čelnik koji je preminuo u ruskom zatvoru. Moskovska policija priprema se za pogreb koji će okupiti velik broj ožalošćenih pristaša ruskog borca za slobodu.

Kod groblja i crkve u kojoj će biti održana ceremonija, moskovska je policija od sinoć rasporedila vozila i barijere.

Navaljnovi saveznici – koji su obećali da će uživo prenositi dnevne događaje na internetu – optužili su predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski čelnik navodno nije mogao tolerirati pomisao da Navaljni bude oslobođen u potencijalnoj razmjeni zarobljenika.

Nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali otkriti kako ga je i tko ubio.

Kremlj je zanijekao umiješanost države u njegovu smrt i rekao da nije upoznat s bilo kakvim sporazumom o oslobađanju Navaljnog. U njegovoj smrtovnici – prema saveznicima – stoji da je umro prirodnom smrću.

Pogreb Alekseja Navaljnog u petak u Moskvi

Navaljni, bivši odvjetnik, postavio je najodlučniji politički izazov protiv Putina otkako je ruski čelnik došao na vlast potkraj 1999., organizirajući ulične prosvjede i objavljujući visokoprofilna istraživanja o navodnoj korupciji nekih iz vladajuće elite.

No niz kaznenih prijava za prijevaru i ekstremizam – za koje je Navaljni rekao da su politički motivirani – doveli su ga do zatvorske kazne od više od 30 godina, a većina njegovih pristaša je ili pobjegla iz zemlje ili je u zatvoru.

Navaljni se odlučio vratiti u Rusiju iz Njemačke 2021. nakon što je liječen od, kako su zapadni liječnici rekli, trovanja nervnim agensom, ali je odmah bio priveden.

Putin, koji kontrolira sve poluge države i očekuje se da će za dva tjedna biti ponovno izabran na još jedan šestogodišnji mandat, još nije komentirao smrt Navaljnog i godinama ga je izbjegavao spomenuti imenom.

Iako je Navaljni dobro poznat na zapadu, državna televizija unutar Rusije također ga godinama nije spominjala, a kada i jest, bilo je to kratko i u negativnom kontekstu.

Bogosluženje za Navaljnog trebalo bi se održati u 14:00 sati po lokalnom vremenu u crkvi Ikone Majke Božje u moskovskoj četvrti Marjino, gdje je Navaljni nekada živio.

Zatim bi trebao biti pokopan na groblju Borisovskoye, oko 2,5 km dalje, na drugoj strani rijeke Moskve dva sata poslije.

Navaljnijevi saveznici, koji su izvan Rusije i koje su vlasti označile kao ekstremiste koje podržava SAD, pozvali su ljude koji žele odati počast njegovom sjećanju, ali ne mogu prisustvovati njegovoj pogrebnoj službi, da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u petak navečer u 7 ujutro.

Kremlj je odbacio izjave njegovih saveznika kao provokativne i upozorio da će policija poštovati zakon.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristaša Navaljnog, velika prisutnost policije je vjerojatna i vlasti će razbiti sve što smatraju da nalikuje na političke demonstracije prema zakonima o prosvjedima.

Navaljnova supruga Julija, s kojom je imao dvoje djece, rekla je da nije sigurna hoće li sam sprovod proteći mirno ili će policija uhititi sudionike. Ona je izvan Rusije.

Navaljnijevi saveznici: Vlasti blokiraju najam mrtvačkih kola

Očekuje se da će Navaljnova majka Ljudmila (69) doći na njegov sprovod. Nejasno je komu će još biti dopušten ulazak u crkvu na službu.

Navaljni je bio kršćanin koji je osudio Putinovu odluku da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu kao ludi pothvat izgrađen na lažima. Ali crkva koja će biti domaćin njegova sprovoda donirala je rusku vojsku i s entuzijazmom oglašavala svoju potporu ratu.

Uoči njegova sprovoda, njegovi su saveznici optužili vlasti da blokiraju njihove planove za održavanje veće civilne komemoracije i rekli da su nepoznate osobe čak uspjele osujetiti njihove pokušaje da unajme mrtvačka kola da ga prevezu na groblje.

Kremlj je rekao da nema nikakve veze s organizacijom pogreba Navaljnog.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...