Temeljna nacionalna društva kulture proglasiti organizacijama od posebnog značaja za Tuzlansku županiju

Tuzlanska županija uskoro će donošenjem odgovarajuće odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskoj županiji. Dogovoreno je to u četvrtak 24. kolovoza na sastanku predsjednika Vlade Tuzlanske županije Irfana Halilagića i ministra kulture, sporta i mladih Damira Gazdića sa predsjednicima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjinom Kodrićem i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Nikolom Čičom i njihovim suradnicima.

Rješavanje ovih pitanja je zajednički interes što pokazuje neophodnost suradnje, međusobnog uvažavanja i suživota, a što u osnovi i jeste Bosna i Hercegovina. Donošenjem sustavnog rješenja, kojim bi se definirale organizacije naroda Bosne i Hercegovine s povijesnim kontinuitetom rada i djelovanja, stvorit će se preduvjeti za njihov još intenzivniji rad.

Proglašenjem Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Židovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ organizacijama od posebnog značaja za Tuzlansku županiju definirat će se područje djelovanja ovih organizacija, zaštititi njihovo znakovlje, naziv i tradicija, a time će se naznačiti koliko je važno njegovati kulturu različitosti i međusobnog uvažavanja, rečeno je na sastanku.

„Napredak, Prosvjeta, La Benevolencija i Preporod su, imajući u vidu ličnosti koje su okupljali kroz povijest, stipendirale najučenije i najpriznatije osobe, stvarali su bosanskohercegovačku znanstvenu i kulturnu elitu“, složili su se predsjednici Čiča i Kodrić.

„Vlada Tuzlanske županije u potpunosti razumije važnost rješavanja institucionalnih i statusnih pitanja ovih društava. Do sada smo kontinuirano, duži vremenski period unatrag financijski podržavali rad svih ovih kulturno – umjetničkih društava, a sad se uz objektivnu potrebu povećanja tih sredstava moramo pobrinuti da sustavno riješimo i njihova statusna pitanja, za što u Tuzlanskoj županiji ne postoji niti jedna prepreka da bude urađeno. U tom svjetlu potrudit ćemo se da se ovo pitanje čim prije nađe na sjednici Vlade i da Preporod, Napredak, Prosvjetu i La Benevolenciju vratimo na mjesto koje im zaista i pripada“, zaključio je predsjednik Halilagić.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....