Svjetska Banka podržava održivu budućnost Bosne i Hercegovine

Projekt energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno financiranje za BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 89 zgrada javne namijene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta.

Tim povodom, delegacija Svjetske banke je danas posjetila zgradu Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu, koja je jedan od 20 objekata javne namjene koji su prošli proces implementacije mjera energetske učinkovitosti u okviru Projekta u Županiji Sarajevo, a u koje je investirano 14 milijuna maraka.

Projekt “Energetske učinkovitosti za BiH” (AF BEEP) financira se putem kreditnih sredstava Svjetske banke, a rezultati ostvareni projektom u razdoblju od 2016. do 2023. godine najbolji su primjer dobre sinergije između ministarstva, projektnog tima i financijera.

U obnovu zgrade Pravosudnih Institucija FBiH uloženo je oko dva milijuna i sto četrdeset tisuća KM. Očekivana godišnja ušteda energije, u ovom objektu, nakon implementacije mjera iznosi 613.538,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god. Ukupna površina zgrade  Pravosudnih Institucija FBiH iznosi 5.725m2.

Implementacijom mjera energetske učinkovitosti su, istovremeno, osigurani bolji uvjeti za svakodnevni boravak i rad 265 korisnika ove obrazovne institucije.

Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, djelomične zamjene postojeće stolarije/bravarije, termoizolacija krova, uz zamjenu pokrova, ugradnja središnjeg sustava hlađenja prostora, s ugradnjom nove cijevne mreže i ugradnjom ventilno-konvektora, zamjena postojećih kotlova energetski učinkovitija, kao i djelomična zamjena rasvjetnih tijela. Ova investicija ima za cilj smanjiti potrošnju energije u javnim objektima, pridonijeti ekonomskoj održivosti tekućih troškova za energiju i smanjiti emisiju CO2. Projekt BEEP predstavlja važan korak prema unapređenju energetske učinkovitosti  i održivosti u Bosni i Hercegovini te doprinosi ciljevima ekološke održivosti i boljim uvjetima rada u javnim institucijama.

Delegacija Svjetske banke, zajedno s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, nastavit će pratiti implementaciju mjera energetske učinkovitosti kako bi osigurali daljnji napredak ovog važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Provođenjem aktivnosti u okviru BEEP i AF BEEP projekata očekuje se smanjenje emisija CO2 više od 12.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjoj razini iznose više od 34.000 MWh.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...