Svi mogu sudjelovatiu kreiranju efikasnog sustava doniranja hrane

Nakon što su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a jednoglasnom podrškom u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što svjedoči o uspjehu kampanje “Niko gladan. Niko sam“, koju podržava Vlada SAD-a, vrijeme je da se ova zakonska izmjena provede u praksi. Za to su potrebni podzakonski akti, na koje javnost ima priliku utjecati.

U okviru programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Pravni okvir za filantropiju”, Fondacija Mozaik i partnerske organizacije: Hastor fondacija, Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Trag fondacija i Catalyst Balkans pozivaju građane i građanke, poduzeća i sve druge zainteresirane da se uključe u proces javnih konsultacija i izraze svoje mišljenje. Naime, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UINO) otvorila je putem web platforme eKonsultacije.gov.ba proces javnih konsultacija o Prednacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u , kao i javne konsultacije za izmjene Tehničkog uputstva za dostavljanje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem.

Pogledajte komentare na ove pravne dokumente i iskoristite prijedloge koje su pripremili inicijatori kampanje “Niko gladan. Niko sam.”, a koje možete pronaći na stranici: https://nikogladan.lonac.pro/ pod aktualnostima.

Usvajanje ovih dokumenata preduvjet je za stvaranje sustava koji će postaviti temelje za siguran i transparentan proces donacija hrane, a time i povećanje količina donirane hrane. Na ovaj način,  bit će osigurano da u Bosni i Hercegovini hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija, korisnika i korisnica narodnih kuhinja.

Ova velika aktivistička kampanja provodi se već duže od dvije godine i njenom uspjehu doprinijelo je više od 3.500 građanki i građana Bosne i Hercegovine koji smatraju neprihvatljivim da se hrana sigurna za konzumaciju uništava, a poruke zahvalnosti poslane su im i putem bilborda širom BiH.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...