Statuom Tonyja Blaira Kosovo odaje počast kultu “Toniblera”

Dovršavajući kip Tonyja Blaira, kosovski kipar Agon Qosa razmišljao je o tomu što je bivši britanski premijer prije četvrt stoljeća napravio za Kosovo.

Qosa i ostali etnički Albanci s Kosova Blaira smatraju svojim idolom jer je imao vodeću ulogu za vrijeme NATO-ove kampanje bombardiranja 1999., kojom je zaustavljeno napredovanje srbijanskih vojnih snaga i naposljetku je pomoglo toj maloj balkanskoj državi da dobije neovisnost.

Dvadeset pet godina kasnije Qosa dovršava glineni Blairov kip u prirodnoj veličini, koji će kasnije biti izliven u bronci i postavljen 12. lipnja u Uroševcu na bulevaru koji će nositi njegovo ime. Datum je simboličan i označava završetak rata na Kosovu 1998.-1999. “Odlučio sam da se Blairova statua podigne u našem gradu i želio sam ga prikazati radosnoga”, rekao je Qosa ranije, dok je radio na kipu koji prikazuje Blaira u odijelu kako se osmjehuje.

Više od 13.000 ljudi, uglavnom lokalnih Albanaca ubijeno je u ratu koji je trajao od 1998. do 1999. Blair, na dužnosti premijera Velike Britanije od 1997. do 2007., tada je podržao NATO-vo bombardiranje Srbije da bi ono primoralo srpsku vojsku na povlačenje s Kosova. Mnoge pristaše Blair je kasnije razočarao zbog uloge Velike Britanije u invaziji Iraka koju je 2003. predvodio SAD, no brojni Kosovljani dijele Qosin entuzijazam.

”…kao da sam upoznao proroka za naš narod”

Po podacima Državnoga ureda za statistiku, više od 10 ljudi na Kosovu nosi imena poput Tonibler, Toni ili Bler, pravopisno u skladu s lokalnim izgovorom.

Osim bivšega britanskog premijera, u glavnome kosovskom gradu Prištini svoju je statuu dobio i Bill Clinton, koji je u vrijeme NATO-ova bombardiranja bio američki predsjednik. Bashkim Fazliu, čelnik Zaklade “We Remember Tony Blair” koja je naručila kip bivšega britanskog premijera, pozvao ga je na inauguraciju, no kaže da još nije dobio potvrdu o tomu hoće li doći.

Kad se dvije godine nakon završetka rata rodio Tonibler Gashi, njegov otac nije nimalo dvojio hoće li svome prvorođenome dati ime po Blairu. Gashi, danas 22-godišnjak, imao je devet godina kad je u Prištini upoznao stvarnog Tonyja Blaira. “Bilo je to kao da sam upoznao proroka za naš narod… pružio mi je ruku, a ja sam se tada osjećao sjajno”, ispripovijedao je. 

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...