SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine Novi Grad, organizirala je druženje za djecu i porodice u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, povodom obilježavanja Dana porodice.

Projekt “Porodični dan: Zajedno za obrazovanje, prava, zdravlje i zabavu” imao je za cilj promoviranje važnosti porodice, ali i informiranje i uključivanje građana u teme obrazovanja, prava, zdravih stilova života, sport i rekreaciju, kao i jednakim pravima za sve članove lokalne zajednice.
„Pored financijske podrške radu Centra za rani rast i razvoj i pomoći jednoj porodici iz SOS Dječjeg sela, ovo je sada treći projekt za koji ove godine izdvajamo financijska sredstva, a radi se o obilježavanju Dana porodice. Općina Novi Grad je osim financijskih sredstava koja su izdvojena, također ustupila na korištenje i Centar „Safet Zajko“ jer smatramo da ovaj projekt zaslužuje pažnju. Mi uvijek podržavamo ovakve i slične aktivnosti, posebno jer se radi o organizaciji koja brine o osobama kojima je pomoć zaista potrebna. Sretni smo da SOS Dječja sela imaju sjedište u Općini Novi Grad jer mi u suradnji s njima realiziramo i druge aktivnosti koje nisu uvijek izražene kroz financijsku podršku i nastavit ćemo našu suradnju i druženja i u budućnosti“, rekao je pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Projekt je namijenjen porodicama iz SOS Dječjih sela u BiH, odnosno djeci i mladima koji odrastaju u alternativnoj brizi, porodicama u socijalnoj potrebi te hraniteljskim porodicama, ali i svim porodicama, djeci i mladima iz lokalne zajednice, koji su uživali u subotnjem druženju u centru „Safet Zajko“, uz mnoštvo kreativnih i edukativnih radionica namijenjenih djeci mlađeg uzrasta, društvenih igara s elementima sporta i rekreacije, radionica o zdravoj ishrani, ali i predstavljanju usluga javnih servisa lokalne zajednice (Policija, Gorska služba spašavanja, Crveni križ, i drugi) koji su praktičnim primjerima pokazali kako doprinose lokalnoj zajednici i njenom stanovništvu.

„SOS Dječja sela u BiH nastoje pružiti sretno odrastanje djeci bez roditeljskog staranja, ali i svakom djetetu iz zajednice. Cilj nam je osnažiti porodice iz zajednice, pomoći im da ostanu na okupu te ojačati cijelo društvo, i s ponosom možemo reći da to uspješno činimo već tri decenije. Na tom putu, važna nam je kontinuirana podrška naših partnera, a Općina Novi Grad se iznova pokazala kao pouzdan prijatelj koji prepoznaje važnost porodice kao stub svakog društva. Osmijesi na licima djece i roditelja koji su danas uživali u aktivnostima namijenjenim upravo njima, pokazatelj su da smo na pravom putu i to je naša najveća motivacija u ostvarivanju naše zajedničke misije“, rekao je nacionalni direktor SOS Dječjih sela u BiH Malik Garibija.

Osim podrške obilježavanju Dana porodice, Općina Novi Grad ove godine sufinancirala je rad Centra za rani rast i razvoj u iznosu od 45 000,00 KM, čime će biti omogućen nastavak pružanja besplatne stručne pomoći djeci i roditeljima iz zajednice.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....