Sjajna sinergija: Tim CERIT s Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu korača prema Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2023 u Singapuru

Jučer je naš tim talentiranih robotičara, sastavljen od članova Anom Tomić, Aminom Đuderija, Ilajdom Šuta, Amarom Pehiljom i Kenanom Nuhićem, pod mentorstvom mr.sc.Anesa Hadžiomerovića, Armina Đidelije i Lejle Nuhić, proveo izuzetno produktivan dan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Ovaj tim će ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 koja će se održati u oktobru u Singapuru.

Svoj boravak na sveučilištu posvetili su unaprjeđenju robota kojeg pažljivo pripremaju tijekom ljetnog raspusta za natjecanje. Njihov rad dobio je značajnu podršku i smjernice od istaknutih stručnjaka kao što su prof. dr. Tarik Namas i mr. sc. Amar Hodža, čija su stručnost i iskustvo doprinijeli korisnim prijedlozima i sugestijama za podizanje kvalitete robota na višu razinu.

Učenici su imali izvanrednu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijima koji su opremljeni CNC strojevima, laserskim i plazma rezačima, 3D printerima i ostalom modernom opremom. Radili su u Laboratoriju Fakulteta za inženjering i prirodne znanosti, kao i u Laboratoriju za fiziku, gdje se provode testiranja prototipova. Ova bogata i napredna infrastruktura omogućila je članovima tima da svoje kreativne ideje pretvore u stvarnost i da svoje robote dovedu do razine izvrsnosti.

Ovo iskustvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu predstavlja nezaboravno putovanje za sve učesnike CERIT-a. Raditi rame uz rame sa ekspertima univerziteta predstavlja izuzetnu priliku za učenje i razmjenu znanja. Članovi tima su uživali u procesu stvaranja i unapređivanja svojih robota, dok su se istovremeno povezivali sa stručnjacima koji dijele istu strast prema nauci i robotici.

Ovaj naporni rad i saradnja s ekspertima će sigurno doprinijeti uspjehu tima na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 u Singapuru. Njihova predanost, trud i inovativnost su svijetli primjer kako mladi talenti mogu ostvariti izvanredne rezultate kroz saradnju i posvećenost svojim ciljevima.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....