Putin priprema hibridnu operaciju protiv Moldavije

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi upozorio je da Rusija možda priprema hibridnu operaciju protiv Moldavije.

Poruska odcijepljena regija Pridnjestrovlje mogla bi organizirati referendum kojim bi se tražilo pripajanje Rusiji. To bi moglo biti na najavljenom Kongresu zastupnika Pridnjestrovlja planiranom za 28. veljače, navodi Institut za proučavanje rata (ISW). Izlika za takav poziv bila bi navodna potreba zaštite ruskih građana.

Putin će dati potporu separatistima

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, u najgoroj situaciji, proglasiti aneksiju Pridnjestrovlja tijekom svog planiranoga obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. veljače, iako se to čini malo vjerojatnim, navodi ISW. Vjerojatnije je da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme Pridnjestrovski kongres zastupnika.

Moldavija ima prozapadnu većinu

Moldavija je bivša sovjetska država smještena između Rumunjske i Ukrajine i broji oko 2,6 milijuna stanovnika. Parlament Moldavije ima prozapadnu većinu, a prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu. Njezina je vlada unaprijedila odnos s EU-om otkako je preuzela dužnost 2020., a čelnici EU-a dodijelili su Moldaviji status kandidata u lipnju 2022.

Pridnjestrovlje je proruska odcijepljena regija u istočnoj Moldaviji s oko 470.000 stanovnika koja je 1990. godine protuzakonito proglasila neovisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike. Niti jedna članica Ujedinjenih naroda (UN) ne priznaje njezin suverenitet, a UN tu regiju smatra dijelom Moldavije.

Kremlj je povijesno dominirao geopolitičkom orijentacijom Moldavije preko proruskih političkih pristalica u moldavskoj vladi. Moskva bi također mogla iskoristiti Pridnjestrovlje kao mjesto s kojeg može izvoditi operacije hibridnog rata protiv Moldavije, Ukrajine i NATO-a.

U konačnici, kako navodi ISW, Kremlj bi mogao pokušati preko Pridnjestrovlja destabilizirati Moldaviju kako bi se stvorila kriza na jugoistočnom krilu NATO-a.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...