Sindikat trgovine BiH najavljuje Prvosvibanjski protestni hod

Članice i članovi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) i ovog 1. svibnja održat će Prvosvibanjski protestni hod, s ciljem skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim razinama poruče šta očekuju od njih. Ovogodišnji hod pod nazivom „EU – Idemo li, il’ je gotovo? Je li i kad počinje bolji život za radnike u BiH?“, bit će održan u srijedu 1. svibnja početkom u 10:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a završit će ispred zgrade Delegacije Europske unije u BiH.

Iz STBIH podsjećaju kako je BiH 21. ožujka 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Europskoj uniji, te da je taj bitan trenutak bio u fokusu u protekloj godinu, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

Iako je ovaj korak više rezultat geopolitičkih (ne)prilika nego samog progresa Bosne i Hercegovine, jako je bitno da radnici znaju na koji način se njih tiče ovaj proces i šta je ono korisno što proces nosi, a što će popraviti status radnika. Također je jako bitno da vlasti u BiH znaju da STBIH neće dozvoliti da ovaj proces ide bez sudjelovanja sindikata, kao i da ćemo jasno tražiti da korist od njega imaju i radnici kroz vladavinu prava, ali i kroz proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva s EU direktivama.

Prvosvibanjski protestni hod bit će prilika da istaknemo važnost ovog procesa, kako bismo iznijeli svoje zahtjeve prema Vlastima BiH, te informirali o tome i Delegaciju Europske unije u BiH. Hod će, pored toga, biti prilika da STBIH predstavi proteklih 365 dana iz života radnika i radnica u trgovini, probleme s kojima su se nosili, očekivanja koja su imali, ali se nisu ostvarila, kao i šta to očekuju u sljedećem razdoblju“, kažu iz STBIH.

Iz Sindikata ističu kako će, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, hod biti prilika da upute jasne zahtjeve prema svim razinama vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

STBIH poziva sve radnike i radnice, bez obzira na to u kojem sektoru rade, ali i sve građane da im se pridruže na Prvosvibanjskom protestnom hodu.

„Ne dozvolimo da integracija BiH u EU bude neki imaginarni proces od kojeg korist imaju samo politički predstavnici u BiH. Moramo tom procesu dati lice radnika i direktno u njemu sudjelovati. Možemo to. Moramo. I hoćemo“, poručuju iz STBIH.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...