Prijave za upis na Sveučilište u Mostaru počinju 24. lipnja

Sveučilište u Mostaru u novoj akademskoj 2024./2025. godini prima 4569 novih studenata od čega je 147 redovitih studenata uz potporu ministarstva, 2401 redovitih uz plaćanje, 584 redovitih stranih studenata uz plaćanje, 730 izvanrednih, 617 izvanrednih stranih studenata te 60 studenata na daljinu, obzirom na pokretanje novih, diplomskih studija na daljinu.  Prijave za upise studenata u akademsku 2024./2025. godinu na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru počinju 24. lipnja i traju do 5. srpnja.

Kao i prošle godine omogućeni su elektronički upisi gdje svi zainteresirani pristupnici mogu predati svoje prijave za razredbeni postupak putem Informacijskog sustava sveučilišta na adresi upisi.sum.ba ili na odgovarajućoj ustrojbenoj jedinici na kojoj se pristupnik želi upisati. Nakon toga datuma ustrojbene jedinice provest će evaluaciju prijava i razredbeni postupak od 8. srpnja do 12. srpnja 2024., a oni studenti koji se upišu na željeni studijski program, do početka nove akademske godine morat će donijeti svoju originalnu dokumentaciju.

Jedna od ključnih prednosti elektroničkoga upisa na Sveučilištu u Mostaru jest integracija sa sustavom eduID. Srednjoškolci koji već koriste eduID imat će posebnu prednost jer sve informacije koje su već unesene u matične knjige automatski će biti prenesene u sustav za upis na Sveučilištu. To znači da će upis na fakultete biti izravan, uz korištenje postojećega eduID.

Prvi upisni rok za upis u I. godinu studija trajat će od 8. srpnja do 19. srpnja 2024., a Sveučilište će prihvatiti upise na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku. Pristupnici koji budu koristili informacijski sustav sveučilišta (e-upis) prilikom prijave, morat će priložiti potrebne dokumente u originalu ili ovjerenoj preslici te ih dostaviti na odgovarajuću ustrojbenu jedinicu.

Ove godine, Sveučilište je za sveučilišne centre u Posavini raspisalo natječaj za studije Predškolskog odgoja, Razredne nastave, Kineziologije te Informatike koja uključuje nastavnički smjer i novi smjer Podatkovna znanost i inženjerstvo na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, potom studije Novinarstva, Odnosa s javnošću i Socijalnog rada na Filozofskom fakultetu te Prava i Kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta na Pravnom fakultetu. U Sveučilišnom centru Središnja Bosna raspisan je natječaj za upis studenata na stručni studij poslovne ekonomije.

Sastavnice Sveučilišta u Mostaru su: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Ekonomski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Medicinski fakultet i Pravni fakultet. Dodatne informacije o upisima i uvjetima za upis mogu se dobiti na svakom fakultetu/akademiji.

Natječaj koji osim kvota, sadrži podatke o razredbenim ispitima i visinama školarine, može se preuzeti na sveučilišnoj web stranici www.sum.ba.

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...