Plenković očekuje da se izborni uspjeh EPP-a odrazi na izbor čelnih ljudi

Europska pučka stranka (EPP) uvjerljivi je dobitnik europskih izbora, a velik doprinos toj pobjedi dao je HDZ-a, stoga ta krovna organizacija stranaka desnog centra očekuje da se ti rezultati reflektiraju i na izbor ključih pozicija u europskim institucijama, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

EPP je uvjerljivi pobjednik ovih izbora, a HDZ je dobio polovicu od 12 hrvatskih zastupnika, što je najbolji rezultat u okviru europske pučke obitelji i očekujemo da u pregovorima koji će uslijediti ovakav uspjeh EPP-a bude reflektiran i na ključnim pozicijama europskih institucija, rekao je Plenković prije početka neformalnog sastanka čelnika država ili vlada Europske unije.

Čelnici 27 država razgovarat će na neformalnoj radnoj večeri o raspodjeli vodećih dužnosti, a formalni dogovor trebao bi se postići desetak dana kasnije na redovitom samitu krajem lipnja.

Riječ je funkcijama predsjednika Europske komisije, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europskog parlamenta.

Plenković je rekao kako mu se čini da će izbor čelnih ljudi europskih institucija za sljedeći institucionalni ciklus biti lakši nego zadnji put 2019. godine.

– Čini se me manje složeno, nego što je bilo prošli put, rekao je Plenković.

Na pitanje koju će poziciju Hrvatska tražiti u u budućoj Komisiji, Plenković je rekao da to nije danas tema i da se danas razgovara samo o čelnim pozicijama.

Predsjednika Komisije imenuje Europsko vijeća kvalificiranom većinom i tu odluku natpolovičnom većinom treba potvrditi Europski parlament. Predsjednika Europskog vijeća biraju samo članovi toga najvišeg tijela i tu Parlament nema nikakvih ovlasti. Slično vrijedi i za predsjednika Parlamenta koje biraju zastupnici, dok Vijeće nema nikakvu ulogu. Međutim, odluke o vodećim dužnostima uvijek se donose u paketu jer je potrebno voditi računa o odnosu snaga vodećih političkih skupina, o tome da ne budu svi iz istoga dijela EU-a, o ravnoteži između velikih i malih zemalja, o rodnoj ravnopravnosti.  

Von der Leyen taži podršku za drugi mandat

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova pučana, traži podršku za svoj drugi mandat. Njezina grupacija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), jasno je pobijedila na ovomjesečnim europskim izborima, što je osnažilo njezine izglede za drugi petogodišnji mandat.

– Po svemu što smo čuli danas, čini se da su europski lideri skloni odlučiti se za kontinuitet, to doduše i ne iznenađuje jer su osvojili najviše mjesta u EP-u na ovim izborima, rekla je Jasna Paro javljajući se iz Bruxellesa. 

Europsko vijeće donosi ovu odluku kvalificiranom većinom, što znači da bi Ursula von der Leyen trebala dobiti suglasnost 15 premijera od 27, čije zemlje predstavljaju minimum 65 posto europskog stanovništva. Trinaest je premijera pučana. Prošli su vikend njemački kancelar Scholz i francuski predsjednik Macron gotovo otvoreno izrazili podršku Ursuli von der Leyen. 

Odluka neće biti danas formalizirana jer se takve formalne odluke ne donose na neformalnom summitu kao što je ovaj. Scholz je uvjeren da će se suglasnost postići vrlo brzo.

Budući predsjednik Europskog vijeća i budući visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku također će vjerojatno biti teme razgovora na radnoj večeri čelnika članica u ponedjeljak u Bruxellesu.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa smatra se vjerojatnim kandidatom za mjesto predsjednika Vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomacije. O ta dva imena još se traži konsenzus. Donald Tusk rekao je kako želi čuti dodatna objašnjenja oko korupcijskih optužbi vezano za portugalskog premijera.

Mjesto predsjednika Europskog parlamenta također bi trebalo pripasti EPP-u, sadašnja predsjednica Roberta Metsola trebala bi ostati na tom mjestu u sljedeće dvije i pol godine, a u drugo polovici mandata tu bi dužnost trebao preuzeti netko iz redova socijalista.

Europska pučka stranka, socijalisti i liberali imaju većinu od oko 400 zastupnika u Europskom parlamentu koji ima 720 zastupnika. Te tri skupine već su imenovale svoje pregovarače o vodećim dužnostima. U ime EPP-a pregovore će voditi grčki i poljski premijeri Kiriakos Micotakis i Donald Tusk, u ime socijalista španjolski premijer Pedro Sanchez i njemački kancelar Olaf Scholz, a za liberale estonska premijerka Kaja Kallas i odlazeći belgijski premijer Alexander De Croo.

Čelnici zemalja članica ponovno će se sastati idućeg tjedna na redovitom summitu. Očekuje se da će dotad planovi o kadroviranju biti finalizirani, nakon čega će njihovo provođenje biti samo formalnost.

Ne budu li finalizirani, čelnici će nastaviti pregovore o ključnim pozicijama u europskim institucijama.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...

Vedran Vexon u svojoj audio i video produkciji izbacio novu pjesmu

Vedran Vexon, iznimno talentirani pjevač i gitarista, nakon dugogodišnjih...