Otvoren natječaj za upis studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru je otvoren natječaj za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2024/25. godinu.

Natječaj za upis na I ciklus studija (dodiplomski studij) otvoren je do 1.7.2024. godine, a upis na II ciklus studija (diplomski studij) otvoren je do 4.11.2024. godine. Pravo na upis i status studenta na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru imaju svi kandidati koji su završili četverogodišnju školu u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu, u skladu s Javnim pozivom za upis studenata u prvu godinu, Planom upisa studenata i Odlukom o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda za prijem kandidata koji su dostupni u tekstu poziva na službenoj stranici www.unmo.ba.

Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru omogućeno je apliciranje za upis u I ciklus studija na 8 fakulteta i to: Agromediteranski fakultet (Biotehnika, Nutricionizam); Ekonomski fakultet (Akademski dodiplomski studij); Fakultet humanističkih znanosti (Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost, Turski jezik i književnost, Povijest, Žurnalistika i odnosi s javnošću); Fakultet informacijskih tehnologija (Softverski inženjering, Razvoj softvera); Građevinski fakultet (Građevinarstvo – opći odsjek); Mašinski fakultet (Mašinstvo); Nastavnički fakultet (Psihologija i sociologija, Pedagogija i specijalna pedagogija, Razredna nastava, Sport i zdravlje, Predškolski odgoj, Biologija-Kemija, Stručni studij iz oblasti sporta); Pravni fakultet (Opći smjer, Kriminologija i sigurnosne studije).

Također je omogućeno apliciranje za upis na 5 univerzitetskih studija i to: Dizajn interijera, Farmacija, Poslovna informatika, Studij turizma, Zdravstvena njega.

Pored tradicionalnih studijskih programa na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru u novoj akademskoj godini Univerzitet nudi dva nova studijska programa na I ciklusu studija. Rast i razvoj tehnoloških dostignuća zahtjeva stalna usklađivanja i prilagodbe praktičnim potrebama poslodavaca, te je ove godine ponuđen novi studijski program Mašinstvo na Mašinskom fakultetu, a studenti će na trećoj godini izabrati jedan od ponuđenih smjerova a to su: Računalni inženjering, Dizajn proizvoda ili Obnovljivi izvori energije. Novi studijski program Pedagogija i specijalna pedagogija na Nastavničkom fakultetu nudi dva usmjerenja. Usmjerenje Pedagogija ima za cilj edukaciju stručnjaka koji će biti osposobljeni za kvalitetno, kompetentno i samostalno obavljanje poslova profesora pedagogije i profesora specijalne pedagogije na razinama predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Izborom usmjerenja Specijalna pedagogija studentima se pruža mogućnost stjecanja zvanja bachelor edukacijske rehabilitacije (defektolog). Ovaj studijski program ima za cilj edukaciju kadrova koji će biti sposobni obavljati zadatke savjetodavnog i terapijskog rada u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i javnim institucijama u radu s djecom, adolescentima i odraslim s posebnim potrebama.

Za studente koji nisu iz Mostara omogućeno je apliciranje za smještaj u moderno i suvremeno opremljenom Studentskom domu Antalija koji se prostire na pet katova, te sadrži 21 moderan apartman. Svaki apartman je pažljivo dizajniran kako bi zadovoljio sve potrebe studenata. Raspored apartmana uključuje četiri dvokrevetne sobe, prostrani dnevni boravak s trpezarijom, prostor za učenje i druženje, potpuno moderno opremljenu kuhinju, napredan sustav grijanja i hlađenja, toalet i prostrano kupatilo, balkon s panoramskim pogledom, kao i lift koji olakšava pristup svakom katu.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru teži da postane fleksibilna, funkcionalna i društveno odgovorna visokoškolska ustanova, u regiji prepoznatljiva po modernim studijskim programima svih ciklusa, otvorena za suradnju i internacionalizaciju. Prema tome, pozivamo sve kandidate za upis na naš Univerzitet da prema vlastitim željama i afinitetima odaberu odgovarajući studij i u sljedećem razdoblju apliciraju za upis. Naša je odgovornost da studentima omogućimo kvalitetan nastavni proces i da im studiranje bude jedan od ljepših razdoblja u životu.

Pridružite nam se, mi gradimo budućnost!

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...