Održana 14. konferencija Europskog društva za prevencijska istraživanja u Sarajevu

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE 5. i 6. listopada 2023. okupilo je oko 170 istraživača, stručnjaka, praktičara i kreatora politika iz cijelog svijeta na 14. konferenciji Europskog društva za prevencijska istraživanja (EUSPR) koja se održala u Sarajevu (Swissôtel). EUSPR konferencija je bila prilika da se predstave uspješni i kvalitetni preventivni programi i intervencije i razmjene iskustva u oblasti prevencije ovisnosti, a svečano otvaranje konferencije bilo je 4.10. u Vijećnici.

Ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Jasna Duraković na otvaranju je pohvalila je dosadašnju suradnju s NARKO-NE-om: Radujem se da ćemo i dalje surađivati. Kroz dijalog, razmjenu ideja i iskustava, nadamo se stvaranju konkretnih rješenja koja će unaprijediti našu sposobnost da odgovorimo na izazove ovisnosti i promoviramo zdravlje.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Optimiziranje preventivnih infrastruktura. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zvanični je partner konferencije, a savjetnik ministra Tarik Smailbegović istakao je da je obaveza ministarstva da prati europske standarde kvalitete za naučno zasnovanu prevenciju i te standarde primjenjivati kroz strateške dokumente i aktivnosti koje podržavaju. Prethodi im, kako je kazao, period kad treba dokazati stručnoj javnosti ali i građanima koliko vrijedi ulagati u prevenciju ovisnosti i koliko je isplativije u odnosu na tretman.

Na konferenciji su predstavljena istraživanja iz različitih zemalja, preventivne strategije, regulatorne intervencije koje su itekako potrebne za uspješnu prevenciju, standardi kvalitete, preventivni programi u radu s različitim ciljnim skupinama i mnogi drugi sadržaji koji su obogatili sudionike i sudionice za nova znanja i iskustva.

Gregor Burkhart, predsjednik EUSPR-a ističe da je njihov cilj provođenje naučno zasnovane prevencije koja će ljude činiti više rezilijentnim i stvoriti sigurnije i zdravije okruženje: U Bosni i Hercegovini, uz pomoć NARKO-NE organizacije provodimo Europski prevencijski kurikulum za donosioce odluka ili ljude koji imaju utjecaja na donošenje odluka i to će na kraju promijeniti sistem, da ljudi nauče da prevencija nije pričanje o drogama nego davanje ljudima vještine.

Biti domaćin prestižnog skupa poput ovoga koji se održava jednom godišnje u Europi, potvrđuje opredijeljenost, znanje, iskustvo i rezultate koje ima BiH u oblasti prevencije.- Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE. EUPR konferenciju podržava i Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Almir Gabrić Gabra za Običan radio o novoj pjesmi Stranac

Almir Gabrić Gabra već 30 godina doprinosi tuzlanskoj alternativnoj...