ReLOaD2 objavljuje regionalni javni poziv za OCD za podnošenje prijedloga projekata

ReLOaD2, inicijativa koju financira Europska unija, a implementira Razvojni programa Ujedinjenih nacija (UNDP), objavljuje prvi regionalni javni poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje projektnih prijedloga. Nadovezujući se na prethodno postignute uspjehe, ovaj projekat osnažuje civilno društvo i mlade na Zapadnom Balkanu da aktivno sudjeluju u donošenju odluka i potiču poticajno pravno i finanacijsko okruženje za civilno društvo.

ReLOaD2 djeluje u regiji Zapadnog Balkana, surađujući sa 62 partnerskih jedinica lokalne samouprave i fokusira se na institucionalizaciju interakcije između lokalnih vlasti i OCD-a. Promocijom transparentnog i razvojno usmjerenog korištenja javnih sredstava, projekat nastoji odgovoriti na lokalne potrebe kroz akcije zajednice, volontiranje i izgradnju kapaciteta. Dodatno, ReLOaD2 potiče angažman mladih, podržava inicijative mladih i nastoji poboljšati njihove ekonomske perspektive.

Regionalni javni poziv za OCD je otvoren za projektne prijedloge koji su usklađeni sa sljedećim tematskim područjima: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna suradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih. Projektni prijedlozi trebaju naglasiti aktivnosti zajednice, izgradnju kapaciteta mladih žena i muškaraca, podizanje svijesti, razmjenu iskustava, neformalno obrazovanje i obuku kroz sljedeća prioritetna područja:

  1. Suradnja i mobilnost mladih kroz kulturne, športske i rekreacijske aktivnosti i događaje,
  2. Suradnja mladih i angažman zajednice,
  3. Angažman mladih i akcije volontiranja vezane uz zaštitu okoliša i zelenu agendu,
  4. Razvoj vještina mladih i ekonomsko osnaživanje mladih.

Ključni međusektorski elementi obuhvaćaju socijalnu koheziju, ravnopravnost spolova, zaštitu okoliša i ljudska prava. Poziv predstavlja priliku za OCD sa Zapadnog Balkana, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da surađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih i razvoj njihovih vještina, angažman mladih i volontiranje kroz razmjenu i među zajednice angažman u regiji zapadnog Balkana.

Ukupan proračun regionalnog javnog poziva je 240.000,00 EUR, a svaki odobreni projekt dobit će sredstva u rasponu od 30.000,00 EUR do 60.000,00 EUR. OCD se potiču da uključe načela različitosti i rodne ravnopravnosti u svoje projektne prijedloge. Zainteresirane OCD mogu sudjelovati u pozivu s dva projektna prijedloga – kao glavna organizacija u jednom i kao partnerska organizacija u drugom.

Poziv je otvoren 25. srpnja i završava 11. rujna 2023. godine. OCD trebaju predati ispunjene prijave, zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom, putem e-maila na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com. Prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

Dodatna podrška zainteresiranim organizacijama, će biti pružena putem informativnih sesija (dana otvorenih vrata) u online formatu putem Zooma na sljedeće datume:

  1. Sesija 1, 01. kolovoza 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)
  2. Sesija 2, 18. kolovoza 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)
  3. Sesija 3, 31. kolovoza 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)

Osim toga, organizacije civilnog društva mogu poslati sve upite u vezi s regionalnim javnim pozivom na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com, s predmetom e-maila: “Pitanje – ReLOaD2 regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva.” Svi upiti moraju se poslati do 5. rujna 2023. godine, a odgovori će biti dostavljeni u roku od tri (3) radna dana.

Dodatni detalji se nalaze u dokumentu “Upute za prijavu“, dostupnom na linku. Za više informacija o ReLOaD2 programu posjetite link i pratite naloge na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....