Novi povijesni uspjeh Sveučilišta u Mostaru na prestižnoj QS ranking ljestvici

QS World University Rankings, svjetska ljestvica sveučilišta objavila je novu rang ljestvicu na kojoj je Sveučilište u Mostaru prvi put od postojanja uspjelo ući na ovu prestižnu ranking ljestvicu gdje je zauzelo 494. mjesto u Europi. Ovaj rezultat svjedoči o kontinuiranom napretku i predanom radu Sveučilišta posebice ako uzmemo u obzir da je, prema dostupnim podacima, u Europi gotovo 6 000 institucija visokog obrazovanja. Iz Bosne i Hercegovine rangirano je šest sveučilišta i univerziteta. Sveučilište u Mostaru je drugo u Bosni i Hercegovini s 494. mjestom u ukupnom poretku, a prvi je Univerzitet u Sarajevu na 488. mjestu u ukupnom poretku. Listu predvode University of OxfordETH ZurichUniversity of CambridgeImperial College LondonUCL, a kada je riječ o sveučilištima iz Republike Hrvatske, najbolje je plasirano Sveučilište u Zagrebu (260. mjesto), potom Sveučilište u Splitu (474.), Sveučilište u Rijeci (488.), te Sveučilište Zadar i Sveučilište Sjever (601+).

Ova izvrsna pozicija na QS rang ljestvici ima dubok i širok utjecaj te predstavlja važan pokazatelj visoke kvalitete obrazovanja i ugleda koji Sveučilište u Mostaru uživa ne samo u europskom prostoru visokog obrazovanja, nego i šire. To je od izuzetne važnosti jer odražava visoke standarde akademskog izvrsnosti, istraživanja i obrazovnih praksi koje provodi Sveučilište. Osim toga, ova pozicija ima značajan utjecaj na nacionalnu i institucionalnu reputaciju Sveučilišta u Mostaru. Međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti doprinijeli su i rezultati u području međunarodne suradnje SUM-a koji bilježe brojku od 1000 ukupno ostvarenih mobilnosti SUM-a u okviru Erasmus+, 650 kolegija na engleskom jeziku, više od 247 potpisanih sporazuma, razvija se suradnja i izvan europskog akademskog prostora te su potpisani sporazumi sa sveučilištima iz SAD-a, Kine, Indije, Malezije, Indije. Sveučilište sudjeluje u međunarodnom zajedničkom prekograničnom doktorskom studiju za još sedam europskih sveučilišta te je za sudjelovanje u ovom studiju Sveučilište moralo dobiti akreditaciju austrijske agencije za kvalitetu. Osim toga, Sveučilište u Mostaru je jedino u Bosni i Hercegovini s međunarodnom, europskom akreditacijom te na proljeće sljedeće kalendarske godine očekuje postupak reakreditacije. Takve rezultate prepoznala je i QS ranking ljestvica te ovaj povijesni uspjeh dodatno afirmira Sveučilište u Mostaru kao globalno priznatu instituciju visokog obrazovanja te je poticaj svim članovima akademske zajednice SUM-a da nastave sa strateškim razvojem i nastojanjima za postizanjem još većih visina akademske izvrsnosti i relevantnosti u budućnosti.

QS, poznata britanska kompanija specijalizirana za obrazovanje, rangira sveučilišta od 2010. godine, koristeći metodologiju koja se zadržala od vremena suradnje s Times Higher Education. Metodologija QS-a uključuje niz relevantnih indikatora kao što su akademska reputacija, reputacija zaposlenika, omjer studenata i akademskog osoblja, citiranje istraživanja, međunarodna prisutnost (omjer međunarodnog i domaćeg osoblja, omjer međunarodnih i domaćih studenata), međunarodna znanstvena mreža, ishodi zapošljavanja diplomiranih studenata te održivi razvoj.

Podjestimo, World’s Universities with Real Impact (WURI), svjetska ljestvica sveučilišta objavila je u svibnju ljestvicu prema kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 32. mjesto u kategoriji „Četvrta industrijska revolucija“, a u ukupnom poretku je pozicionirano između 101-200 mjesta što je također povijesni uspjeh Sveučilišta na ranking ljestvicama i potvrda napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta ne samo u europskom obrazovnom prostoru nego i svjetskom. Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine na navedenoj ljestvici, a iz regije je tu Sveučilište u Splitu. Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na kvantitativne podatke sveučilišta i statistiku, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina. Prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta u kategorije u koje apliciraju sa svojim programima, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...