Nives Nikolić: Educirajmo se o dijabetesu i pretilosti kod djece

Mihaela Rajič, voditeljica na Običnom radiju i Nives Nikolić iz Udruge Zvončica

Bolest “Modernog doba” sve više zahvaća našu najmlađu populaciju. Udruga Zvončica organizira susrete na temu “Dijabetes i pretilost kod djece i svakodnevnica s tim oboljenjima”. Susreti se održavaju u suradnji sa Udrugom Insula i dr. Bilinovac – endokrinolog i dijabetolog, nutricionistom Nevenom Panđa, dr.sc. Marinom Zorić, te trenerima Judo kluba Herceg i trenericom ps BDance Željkom Bošnjak.

U jutarnjem programu Običnom radija javila nam se Nives Nikolić iz Udruge Zvončica i predstavila radnju susreta. “Susreti kreću 11. siječnja i trajat će sve do 1. veljače na temu dijabetesa i pretilosti kod djece. Planiramo održati susret svakog četvrtka i tako četiri puta zaredom u Kosači u prostorijama narodne knjižnice HNŽ“, ističe Nives Nikolić.

Dijabetes i pretilost kod djece, i život s tim oboljenjima Dijabetes tipa 2 često je povezan s načinom života i genetskom predispozicijom. Promjene u prehrani, redovita tjelesna aktivnost te održavanje zdrave tjelesne mase ključne su u upravljanju dijabetesom tipa 2. Praćenje razine glukoze u krvi i suradnja s medicinskim timom važni su koraci u održavanju kontrole nad ovim oblikom dijabetesa.

Edukacija o važnosti preventivnih mjera igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Prihvaćanje dijabetesa u ranom djetinjstvu ključno je za emocionalno i fizičko dobro stanje djeteta. Obitelj, škola i zajednica igraju važnu ulogu u pružanju podrške. Edukacija o upravljanju dijabetesom, poticanje samostalnosti u skrbi te promicanje pozitivnog stava prema zdravlju mogu olakšati proces prihvaćanja i integracije djece s dijabetesom u svakodnevni život.

Djeca koja žive s dijabetesom ponekad se suočavaju s nerazumijevanjem ili osudom okoline zbog njihovog stanja. Edukacija o dijabetesu i promicanje svijesti mogu pomoći u smanjenju stigme. Važno je poticati razumijevanje među vršnjacima, učiteljima i obiteljima kako bi se stvorila podrška i inkluzivno okruženje za djecu s dijabetesom.”, poručila je Nives Nikolić.

Hiperglikemija je visoka razina šećera u krvi. U slučaju djece s dijabetesom, to se može dogoditi kada organizam ne može dovoljno proizvesti ili učinkovito koristiti inzulin. Praćenje razine glukoze, pridržavanje plana prehrane, redovita tjelesna aktivnost te pravilna primjena inzulina ili drugih propisanih lijekova ključni su za upravljanje hiperglikemijom. Važno je surađivati s medicinskim timom kako bi se održala stabilna razina šećera u krvi i spriječile komplikacije. Hipoglikemija kod djece može biti ozbiljna situacija. Važno je educirati roditelje, učitelje i druge skrbnike o simptomima hipoglikemije kako bi brzo prepoznali i reagirali na nisku razinu šećera u krvi. Praćenje prehrambenih navika, pravilna doza inzulina i osiguranje da dijete uvijek ima brzo djelujuće šećere pri ruci mogu pomoći u prevenciji i upravljanju hipoglikemijom kod djece s dijabetesom.

Plakat susreta na temu “Dijabetes i pretilost kod djece” u organizaciji Udruge Zvončica

Pretilost kod djece postaje sve češći problem i nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Ključni koraci u prevenciji i upravljanju pretilošću uključuju promicanje zdravih prehrambenih navika, poticanje redovite tjelesne aktivnosti te educiranje o važnosti održavanja zdrave tjelesne mase. Obitelji, škole i zajednice imaju važnu ulogu u stvaranju poticajnog okruženja za djecu, potičući zdrav način života i podržavajući ih na putu k održavanju optimalne tjelesne težine. Pretilost i vršnjačko nasilje mogu biti povezani, jer djeca koja se suočavaju s pretilošću često postaju mete vršnjačkog nasilja. Stigmatizacija i isključivanje mogu imati negativan utjecaj na emocionalno i mentalno zdravlje djece. Važno je poticati inkluzivno okruženje i educirati o posljedicama vršnjačkog nasilja kako bi se stvorila podrška i razumijevanje.

Dijabetes i pretilost u djece predstavljaju ozbiljne izazove. Edukacija i podrška obitelji i zajednice ključni su za pravilno upravljanje tim stanjima. Važno je poticati zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i redovite medicinske preglede kako bi se olakšao život s tom bolesti.

Označite 11. siječnja u kalendaru kao početak novog ciklusa tematskih večeri i pripremite se za informativne večere o dijabetesu i pretilosti u djece. Važno je podići svijest o ovim pitanjima kako bismo zajedno radili na poboljšanju zdravlja najmlađih.“, poručila je Nives Nikolić.

  • 11.01.2024
  • HD Herceg Stjepan Kosača – prostorije Knjižnice
  • 19-21 h
  • Ulaz Besplatan

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....