Nemar prema biseru prirode: Ušće Bunice bi se tjedno trebalo čistiti od otpada

Ljeto je vrijeme kada Hercegovci, ali i brojni posjetioci iz Bosne i Hercegovine i svijeta, spas od vrućina traže na izvoru rijeke Bunice. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji na području Hercegovine, a smatra se da je vrelo Bunice najdublje u Europi. Na ušću Bunice u rijeku Bunu u mjestu Hodbina je napravljen Rekreativni centar Bunica koji je svojevremeno posjećivalo i do 5.000 kupača dnevno. Zbog ljudske nebrige centar je zapušten.

Upravo na ovoj lokaciji formirane su mini deponije od otpada koji nesavjesni posjetioci ostavljaju nakon posjete, čime se uništava naša životna sredina.

„Bunica je poznata po tome što ljeti turisti vole doći ovdje i uživati u prirodi, ali količina otpada koja se na ovom mjestu skupi je zaista ogromna, tolika da ga je nemoguće sanirati jednom akcijom čišćenja. Stoga mi, koliko je u našoj moći, organiziramo akcije jednom sedmično ili svake dvije sedmice, ali nam je potrebno mnogo više volontera kako bismo detaljnije očistili ovo područje. Istina je da nam uvijek pomogne nekolicina posjetilaca koji se u tom trenutku nađu na lokaciji, ali je potrebno i mnogo više“, izjavili su predstavnici Omladinskog kluba „Novi val“, koji je nedavno održao akciju čišćenja otpada s ovog područja.

U ovoj akciji sudjelovalo je 13 volontera koji su prikupili 14 vreća otpada, najviše plastike, koji je po završetku akcije prebačen na gradsku deponiju.

Akcija čišćenja ušća Bunice u Bunu je organizirana u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ koju provodi kompanija Molson Coors s brendom Ožujsko pivo, a kojoj je cilj da podigne svijest kod ljudi o važnosti očuvanja okoline. Do sada je održan veliki broj akcija čišćenja različitih lokacija, od planina do rijeka i jezera, a blagi pomak, kako su sudionici ranijih akcija istakli, se osjeti. Međutim, potrebno je, suglasni su svi, još dosta raditi na podizanju svijesti građana o tome da otpad uvijek trebaju odlagati na za to predviđena mjesta i da čuvaju prirodne ljepote koje naša zemlja ima.

Video čišćenja ušća Bunice u Bunu možete pogledati na sljedećem linku  https://www.youtube.com/watch?v=3TXFkAzE6vg.

U nadolazećem razdoblju planirane su i druge akcije čišćenja rijeka, jezera i drugih lokacija.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...