Najava: Napredak Jajce Šopovim danima na Plivi čuva uspomenu na „najdražesnijeg pjesnika“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce organizira 22. Šopove dane na Plivi, od  16. do 22. listopada 2023. godine u Jajcu. Ovo je jedina manifestacija posvećena ovom najdražesnijem  pjesniku u hrvatskoj literaturi kako ga je u svoje vrijeme oslovio Tin Ujević. 

Središnja gošća ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi je bosanskohercegovačka književnica,  pjesnikinja, autorica kratkih priča za djecu, kolumnistica FERIDA DURAKOVIĆ

Manifestacija 22. Šopovi dani na Plivi bit će otvorena književnom večeri BOŽENE VOLIĆ 16.  listopada u Domu kulture u Jajcu s početkom u 19.00 sati. Božena Volić će posjetiti četiri osnovne i  dvije srednje škole kojima je ovo jedina prilika da se susretnu sa suvremenim pjesnikom. Druge večeri  22. Šopovih dana na Plivi, 17. listopada, u Domu kulture predstavit će se hrvatska književnica Mirjana  S. Drenjančević. 

Na Središnjoj pjesničkoj večer koja će se održati u petak, 20. listopada 2023. godine u Domu  kulture u 19.00 sati predstavit će se FERIDA DURAKOVIĆ. Razgovor s Feridom Duraković vodit će jajačka  spisateljica Emina Žuna. U okviru Središnje književne večeri će biti dodijeljene nagrade za Natječaj za  izbor najboljih literarnih radova. 

Ferida Duraković je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1980. godine. Prvu zbirku  poezije Bal po maskama objavila 1977. godine i za nju dobila nagradu Književne omladine BiH i  nagradu ”Svjetlosti” za najbolju prvu knjigu mladog autora. Objavila još Oči koje me gledaju (1982),  Mala noćna svjetiljka (1989), Srce tame (1994), Locus minoris – Sklonost Bosni kao melanholiji (2008),  Putnici kroz (ne)vrijeme – 50 godina Sarajevskih dana poezije (s Fadilom Nurom Haver, 2011) i knjigu  kolumni Pokret otpora (2012). Piše kratke priče i knjige za djecu (Još jedna bajka o ruži, Mikijeva  abeceda, Amilina abeceda, Mikijeva i Amilina abeceda, a Ezopove basne i Vjetrov prijatelj s Mirzom  Hasanbegovićem). Godine 1999. objavila izabrane pjesme na engleskom The Heart of Darkness  (White Pine Press, Fredonia, New York), za što je dobila nagradu Vasyl Stus Freedom-to-Write Award,  PEN New England, USA. Poezija i proza prevedeni su joj na dvadesetak jezika.  

U subotu 21. listopada pjesnici će posjetiti rodnu kuću Nikole Šopa gdje će se održati i Jutarnje  pjesničko druženje, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomen bistu Nikole Šopa. 

Sastavni dio Šopovih dana na Plivi su i jajačke osnovne i srednje škole koje će se predstaviti  svojim književnim večerima. Osnovna škola „Berta Kučera“ predstavit će se književnom večeri Blaga  svjetlost zvijezda dok će se književnom večeri Mehmedalija Mak Dizdar predstavit osnovna škola  „Jajce“ Srednja strukovna škola „Jajce“ izvest će performans u centru grada pod nazivom Šopov  testament. Učenici srednjih škola će odmjeriti svoje znanje o Šopovom liku i djelu kroz kviz Upoznajmo  Šopa, dok će osnovnoškolci imati natjecanje u čitanju i likovnu koloniju. 

Dvadeset drugi Šopovi dani na Plivi bit će zatvoreni u nedjelju 22. 10. 2023. godine u Domu  kulture književnom večeri osnovne škole „13. rujan“ pod nazivom Sa Šopom za stolom.  

Organizaciju 22. Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u  Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Općina Jajce i Središnja Uprava Napretka. 

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...