Na prvom solističkom koncertu Ante Milić u Mostaru publika uživala u djelima klasične glazbe

Mostar – 24. lipnja 2024. – U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Mostar sinoć je u Galeriji kraljice Katarine Kosača održan solistički koncert Ante Milića na harmonici.

Izveden je program iz raznih stilova i epoha, a započeo je lirskim djelom baroknog skladatelja F. Couperina. Potom je uslijedila polifonija D. Shostakovicha, a nakon nje V. Zolotaryova, najvećeg ruskog kompozitora za harmoniku. Koncert je upotpunjen i završen veoma zahtjevnom i modernom kompozicijom A. Kusyakova.  Izvođenje je bilo vrlo melodično, puno ritma i brzine, u kojem se harmonika, povremeno i prema potrebi skladbe, pretvarala u višenamjensko glazbalo.

A nastup mladog glazbenika Ante Milića, koji je bio vrlo dobar i jako dojmljiv, pun emocije i energije, publika, koja je ispunila Galeriju kraljice Katarine Kosača, nagradila je dugotrajnim pljeskom. Njegovom izvedbom ništa manje nisu bili zadovoljni ni njegovi profesori mr. Rade Radović i mr. Aleksandar Stojanović, koji su bili nazočni na koncertu.

Pred početak koncerta, u ime organizatora, sve nazočne pozdravio je Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar. Zahvalio je posjetiteljima na dolasku i Anti za njegov prvi solistički koncert u Mostaru, kojim su zajednički obilježili Svjetski dan glazbe, koji se u mnogim zemljama svijeta obilježava, 21. lipnja, dan kada glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Ante Milić je rođen 18. lipnja 2002. godine u Mostaru. Osnovnu glazbenu školu završio je u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru gdje je bio učenikom generacije. Daljnje glazbeno obrazovanje nastavio je, također, u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru završivši srednju glazbenu školu, instrumentalni smjer harmonika, u klasi mr. Aleksandra Stojanovića s odličnim uspjehom.  Nakon toga upisuje Muzičku akademiju, smjer harmonika, u Istočnom Sarajevu. Trenutačno je apsolventom na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu u klasi mr. Rade Radovića, redovitoga profesora. Tijekom svoga glazbenoga školovanja nastupao je na mnogim međunarodnim natjecanjima i ostvarivao zapažene rezultate. Na zadnjem natjecateljskom nastupu na 14. Internacionalnom festivalu harmonike „AKORDEON ART plus“ u Istočnom Sarajevu osvojio je prvu nagradu.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...