Mostar danas slavi Međunarodni dan kave uz Franck i Mepas Mall

Međunarodni dan kave okupio je brojne Mostarce i njihove goste na platou ispred TC Mepas Mall gdje su ispod otvorenog sunčanog neba uživali u druženju uz brojne okuse omiljenog napitka bez kojeg mnogi dan ne mogu ni zamisliti.

Franckovi profesionalni baristi pripremali su Franck Crema tursku kavu s bogatom pjenom i prirodno prisutnim kremastim notama čokolade i kakaovca, te Franck Specialty 130 Years blend koji se sastoji od kava iz četiri različita „origina“ odnosno zemlje uzgoja.

Kavu, koja se proizvodi u Franckovom pogonu u Grudama, popili su brojni Mostarci, ali i njihovi gosti, među kojima smo zatekli i brojna poznata imena, prije svega predstavnika sedme sile, kao i ostale osobe iz javnog života Hercegovine.

„Sjajno da u našem gradu obilježavamo na ovaj način Međunarodni dan kave. Naravno da je kava simbol za puno toga u našoj svakodnevnici na ovim prostorima. Nadam se da će se ovakva tradicija nastaviti, jer ovako lijepi događaji dodatno obogaćuju Mostar“, kazao je Marin Čuljak, savjetnik i voditelj ureda mostarskog gradonačelnika.

Svoju prvu jutarnju kavu upravo na ovom eventu došao je popiti i glazbenik Ivo Jurić sa suprugom Josipom (Klapa Drača), a ovom vikend druženju pridružila se i fitness trenerica Ana Marija Penava, boksač Emil Markić, kao i maestro i glazbenik Damir Bunoza koji je naglasio kako je kava možda i najvažnija u životu glazbenika, osobito za potrebnu energiju u večernjim svirkama.

Kavu vole i nutricionisti, a njezin dan proslavila je i nutricionistica Nikolina Barbarić.

„Volimo se buditi sa šalicom dobre kave. Ona je naš najpoznatiji stimulans, ali neka ne bude na prazan želudac. Mada mnogima odgovara i tako“, kazala je nutricionistica Nikolina Barbarić.

Supružnici Beljo, boksač Damir i model Jana, također su svoju prvu kavu popili ovdje, otkrivši kako je ovaj napitak sastavni dio njihove svakodnevnice.

„Kod mene je kava obavezna ujutro i navečer prije treninga. Jednostavno me pokreće“, kazao je Damir Beljo.

Obilježavanju ovog događaja pridružio se i ministar pravde BIH Davor Bunoza otkrivši kako je kao pravi Mostarac veliki ljubitelj ovog napitka, te ih dnevno popije čak pet. Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH prisjetila se prošlogodišnjeg obilježavanja ovog dana na istom mjestu, ne skrivajući zadovoljstvo što se tradicija održavanja ovog događaja nastavila.

„ Kava je neizostavni dio u našim svakodnevnim životima s obzirom da u Hercegovini svi naši susreti, obiteljska okupljanja, pa i poslovni sastanci se događaju uz kavu. Ovakvi događaji, uz zabavni karakter, promoviraju i naše kulturološke aspekte života“, kazala je Filipović.

Mostarski glumci Miro Barnjak i Ivo Krešić kazali su kako je kava također omiljeni napitak i u njihovim glumačkim krugovima a mnogi, poput Barnjaka, slove za one koji prave neke od najboljih kava.

Osim što dobro sprema hranu, chef Severin Terzić otkrio je kako jednako tako sprema i kavu, a kad god ima priliku, voli popiti onu domaću, baš kao i danas na platou Mepas Mall-a, koju je spremao Franckov profesionalni barista Timur Kahrović. Timur nam je otkrio kakvu kavu vole ispijati Mostarci i koje su to danas najviše napravili.

„ Mostarci su odlična ekipa za ispijanje kave. U izrazito ugodnoj atmosferi smo obilježili ovaj dan kave u Mostaru. Od svih, najviše se pila bijela kava, koja je nekako meni sinonim za Mostar. Kad netko kaže bijela kava, meni je to odmah poveznica s Mostarom, jednako kao i pizza s majonezom“ kroz smijeh je kazao Timur Kahrović.

Kakvu god kavu da pijete, u Bosni i Hercegovini je nezamisliva bez čaše vode. Ovom prilikom svim posjetiteljima je bila dostupna Prirodna izvorska voda Leda. Uz zvuke saxa, posjetitelji su prisustvovali promociji Philips LatteGo aparata za kavu, uživali u slatkom kutku slastičarnice Lana, a oni s najvećim znanjem o kavi u nagradnom kvizu, doma su otišli s nagradama.

Tema ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Međunarodnog dana kave bila je Franck Crema, kava koja oduševljava svojom brzom i jednostavnom pripremom, bilo da se nalazite u uredu ili kod kuće.

Predstavljena su i rješenja za pripremu odličnog espressa kod kuće, uključujući i kapsule kompatibilne s Nespresso i Dolce Gusto aparatima za kavu.

Međunarodni dan kave koji se inače obilježava 1. listopada ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja potpore malim uzgajivačima kave.

Kakva god bila – domaća, espresso, bijela, jača ili slabija – vole je sve generacije i mnogima dan ne započinje bez (barem) jedne šalice koja nas pokreće.

Ukoliko već niste popili današnju dozu, vrijeme je! Sretan vam Dan kave!

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....