Mladi robotičari iz CERIT-a ove godine predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Singapuru

Tim nadarenih mladih robotičara iz CERIT – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara i ove godine nositi zastavu Bosne i Hercegovine na prestižnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 Hidrogen Horizons, koja će se održati od 7. do 10. listopada 2023. godine u Singapuru.

U timu koji će predstavljati našu zemlju nalaze se sjajni srednjoškolci: Ilajda Šuta, Amar Pehilj, Kenan Nuhić iz Druge gimnazije Mostar, Ana Tomić i Nika Cvitanović iz Gimnazije fra Grga Martić te Amina Đuderija iz Druge gimnazije Sarajevo. Oni će biti pod mentorstvom mr. sc. Anesa Hadžiomerovića, a podržavat će ih i iskusni studenti Armin Đidelija i Lejla Nuhić. Učenici postali mentori Kako je priopćio CERIT, pripreme su počele u srpnju uz opremu koju trenutno imaju na raspolaganju. Dok su njihovi vršnjaci uživali u ljetnom raspustu, oni su se vrijedno spremali za natjecanje i pripreme će trajat sve do same olimpijade.

”Posebno nas raduje što su Lejla i Armin, koji su prethodne tri godine sudjelovali kao natjecatelji, sada postali mentori i treneri mladih robotičara. Njihova dragocjena iskustva i znanje bit će prenesena na učenike koje će predstavljati našu zemlju na međunarodnom natjecanju u Singapuru. Na samo natjecanje ići će pet učenika u pratnji dva mentora”, kažu iz CERIT-a. Ističu kako su već ostvarili značajne uspjehe na međunarodnoj robotičkoj sceni.

”Na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover osvojili smo 1. mjesto među 177 zemalja sudionica 2021. godine. Također, na FIT Coding Challenge-u za kategoriju Smart Living and Innovations osvojili smo nagradu za primjenjivost proizvoda. Nadalje, osvojili smo nagradu MADE IN BiH za najbolji tehnički/inženjerski projekt u zemlji pod nazivom “Redukcija šumskih požara”. Na međunarodnom MEB natjecanju robota u Turskoj, naš tim je između 10.803 takmičara osvojio 3D printer, pehare i novčanu nagradu od 5.500TL.

Uz to, priznanje dolazi i iz Ženeve od prošle godine, gdje smo osvojili tri nagrade i to Safety Award, Outstanding mentor i Social media award”, naveli su. Budućnost je stigla Ističu kako robotika predstavlja budućnost koja nam je već stigla. ”Ona će promijeniti način na koji radimo i živimo, stvarajući nova radna mjesta i zahtijevajući prekvalifikacije. Ljudi će i dalje biti ključni u upravljanju, programiranju, komunikaciji i zelenoj ekonomiji.

Roboti su naši svakodnevni suradnici, često neprimjetni, ali uvijek prisutni”, priopćili su. Ističu i kako su spremni za natjecanje u Turskoj koje je trebalo biti održano od 8. do 11. svibnja u Bursi, ali je prolongirano zbog zemljotresa koji je zadesio tu zemlju. Ono će se održati od 6. do 9. rujna 2023. godine. No, iz ovog tima poručuju kako još nismo sigurni hoće li na to natjecanje otići.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...